Anna, ledare för VarjeSteg i Kristinehamn, har sprungit varje dag i över 3 år. Nedan delar hon med sig av sina erfarenheter kring denna träningsform.
Igår passerade jag min Gump day. I runstreak- världen innebär det att jag sprungit 3 år 2 månader 14 dagar och 16 timmar. Jag älskar min runstreak och kommer fortsätta. Under de här åren har min längsta dagssträcka varit på 45 km men många dagar har jag kört kortaste sträckan på 1,61 km. Om min klocka räknat rätt, och jag tror inte jag missat att logga mina rundor, så har jag ett snitt på drygt 2,5 km per dag.
Jag personligen ser inga större nackdelar med denna träningsform och nedan har jag listat många av fördelarna.
En daglig löprunda kan förbättra hjärt-kärlhälsa, stärka musklerna, öka energinivåerna, förbättra sömnkvaliteten och minska risken för vissa kroniska sjukdomar. Löpning kan även bidra till bättre mentalt välbefinnande genom att minska stress och ångestnivåerna.
Fler fördelar:
- Det är roligt och motiverande.
- Du bygger upp en bra vana.
- Du känner dig duktig.
- Låg skaderisk om du lyssnar på kroppen och anpassar fart och längd efter dagsform.
- Du får anledning att fira.
- Du kommer ut varje dag.
Nackdelar:
Den enda nackdelen med runstreak kan vara att man självklart inte ska springa när man är sjuk. Jag har dock klarat mig bra. Då jag känt att en förkylning varit på gång har jag sänkt hastigheten så pulsen inte överstiger en promenad.
Möt marken mjukt så hoppas jag vi ses i spåren! Nu springer jag vidare…
Semesterutmaningen
Vill du också testa att hålla igång träningen varje dag? De behöver inte bara vara löpning utan man kan även ha en ”movestreak” där man t.ex. rör sig ett visst antal minuter varje dag. Isåfall rekommenderar vi dig att anmäla dig till Semesterutmaningen som startar nästa vecka där du blir utmanad på minst 10min rörelse varje dag under 3 veckor! Träningen varieras genom styrka, löpteknik, rörlighet, meditation och löpning.
Det är en perfekt uppladdning inför höstens löpkurs – men de går också bra att enbart anmäla sig till Semesterutmaningen.