Att landa i sina skador – och lära sig något

När man blir skadad brukar de flesta tänka att träningen är slut. Att det som gick så bra fram tills nu, ja, det är bortkastat och att man nu måste vila sig tills man är frisk. 
Naturligtvis är det skillnad på skada och skada, men det jag främst vill förmedla är att man skall vända skadan till något positivt. 

För, är det något vi jobbar med på Varje Steg så är det att bli medveten i sin kropp och rörelse, och därigenom även lyssna på kroppen. Så, varför kom skadan? 
För egen del tycker jag att det är tungt att bli skadad. Det är tråkigt och de negativa känslorna kommer fort fram. Jag känner att det är typiskt, och att det kommer att dröja tills jag är hel igen. 
Men, därefter vänder tankarna efter ett tag och istället börjar jag tänka lite på min skada. Vad är det som har hänt? Och varför får jag ont? 
Mycket handlar om att förstå skadan. Jag gillar att ta reda på orsaken till varför mitt knä börjar krångla. Hur ser knät ut när man tittar på muskel-kartor? Vilken muskel är det jag har ont i? Vart fäster den? Och, varför får jag ont där? 
Antagligen har det med min rörelse att göra. Det blev kanske en överbelastning på mitt långpass som jag gjorde när jag kände mig stel. Och, varför påverkar steget mitt knä? 

Dessa tankar börjar då komma och jag ser istället skadan som en lärdom. inte bara den enkla, att det är dumt att springa långt när man är stel och inte har sprungit långt tidigare, utan framför allt för att det ger mig lite motivation till att förstå min kropp. 

En del skador är allvarligare och kräver att man avstår just löpning. I dessa fall finns det mycket annan träning som är minst lika effektiv. Hjärtat gör ju ingen skillnad på om det slår fler slag på grund av löpning eller på grund av simning eller burpees. Det är därför kanske en bra anledning till att ta en tillfällig löp-paus när skadan uppstår och kräver det. Istället går det ju att göra andra rörelser. Kanske cykel. Kanske simning. Kanske armhävningar och situps. När du sedan går tillbaka till löpningen så har du helt plötsligt blivit mycket starkare och du kommer säkerligen tillbaka med mer energi. 

Genom åren har jag haft en del skador, och mycket av de skadorna hade kunnat undvikas om jag bara visste bättre tidigare. Men, naturligtvis går det inte att tänka så. Jag ser det istället som att jag har lärt mig väldigt mycket av mina skador. De är händelser i mitt liv som påverkat mig som löpare och som givit mig mer kunskap om hur jag fungerar och hur min kropp rör sig. Hade jag inte blivit skadad så hade mina tankar kanske inte blivit så intresserade av att ta reda på vad som ligger bakom skadan. Och framför allt, vilken rörelse är det som har lett till den? 

Många är de löpare som har blivit skadade någon gång. Jag skulle nog våga mig på att säga att det är mycket vanligare med en löpare som har haft en skada i livet någon gång än en helt skadefri löpare. Det gör alltså att statistiken talar för att just du har upplevt en skada tidigare. Frågan är då, hur tog du emot den? 

/Martin, VarjeSteg, Dipl. Löpcoach & Rörelsecoach


Löpteknikskurs i trail

Vill du uppleva njutningen i att springa trail? Njutningen i att få röra sig i naturen och springa i varierad terräng, att höra fåglar och känna naturens dofter. 

Vi vill visa dig att det finns mycket att vinna från en bra löpteknik i terrängen. Följ med Martin till Paradiset och lär dig att bemästra löptekniken i trail så att du känner dig trygg att ge dig ut på stigarna. 

Lämna en kommentar

Shopping cart0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0