Denna veckan gick vi in i den 12:e och sista kursveckan för Höstens löpkurs där långdistanspass stått på schemat. Fokus för passet har varit att springa i ett lugnt och behagligt tempo med syftet att vänja muskler och ligament vid att vara ute en längre tid samt förbättra uthålligheten. Att just långdistanslöpning gör oss uthålligare är nog något som de flesta av oss är bekanta med sedan tidigare. Men det som däremot kanske inte är lika självklart är hur vi faktiskt blir uthålligare – alltså vad som sker inuti kroppen rent fysiologiskt. Nedan följer några exempel på hur kroppen på olika sätt anpassar sig till uthållighetsträning.
Ökad mitokondrietillväxt
Mitokondrierna är små organeller som finns inuti våra celler. Deras uppgift är att omvandla maten vi får i oss (kolhydrater, fett och protein) med hjälp av syret vi andas in, till energi. Energin som bildas kallas för ATP (adenosintrifosfat) och lite förenklat kan man säga att ATP är cellernas källa till energi. Och för att våra muskler ska orka arbeta under längre tid, behöver muskelcellerna just ATP. Så ju fler mitokondrier man har, desto mer energi kan omvandlas till ATP. Detta resulterar i sin tur i att musklerna orkar arbeta under längre tid.
Hjärtmuskeln
Den kanske viktigaste muskeln vi har i kroppen är hjärtat. Precis som med all annan muskulatur i kroppen, så behöver även hjärtat tränas. Och detta görs bäst genom just uthållighetsträning. I takt med att man blir uthålligare blir även hjärtmuskeln starkare. Mer specifikt är det kamrarna och förmaken som växer sig större, samtidigt som även hjärtväggen ökar i tjocklek och blir mer elastisk. Detta ger en ökad slagvolym, vilket är en beteckning för hur mycket blod som hjärtat kan pumpa i ett slag. En ökad slagvolym betyder alltså att hjärtat kan pumpa ut en större mängd syrerikt blod i ett slag, utan att behöva slå fortare. På så vis blir hjärtat effektivare på att syresätta resterande muskler i kroppen som arbetar under löpning. Detta gör att du på sikt kommer kunna springa med samma intensitet fast med lägre puls. Dessutom får du även lägre puls i vila.
Kapillärer och röda blodkroppar
Uthållighetsträning gör även att mängden kapillärer och röda blodkroppar ökar. Kapillärer är kroppens minsta blodkärl. Det är i kapillärerna som blodet avger näringsämnen och syre till kroppens celler. Blodet består i sin tur av bland annat röda blodkroppar som innehåller proteinet hemoglobin som binder syre. Närmare bestämt är det alltså de röda blodkropparna som transporterar syre till våra celler via kapillärerna. Fler kapillärer och fler röda blodkroppar betyder därmed att en större mängd syrerikt blod kan transporteras till de arbetande muskelcellerna. Med andra ord kan kroppen tillgodogöra sig syret på ett mer effektivt sätt, vilket gör att du så småningom kommer kunna springa i ett högre tempo utan att mjölksyra bildas.
Så med det sagt – ut och njut av ett härligt långpass i ute i snön!