Skip to main content

Sofia är diplomerad löpcoach & rörelsecoach i Örebro, nedan delar hon med sig av fördelarna med att välja kontinuitet framför få långa pass.

Vad är kontinuitet inom träning? Det är när man klarar att träna regelbundet utan att bli sjuk eller skadad under en längre tid. 

Att gå ut för hårt med kraftig ökning i träningsmängd brukar oftast ge bakslag som t ex uppkomst av skador. De vanligaste misstagen man brukar göra inom löpträning är att öka längden per pass för fort. Löppassen blir längre istället för oftare. 

Att springa för fort och långt, dvs utöver sin kapacitet, brukar oftast inte ge en härlig känsla i kroppen när du kommer hem efter löppasset. Blodsmaken finns i munnen och du längtar inte efter nästa pass. Löpningen blir inte blir lika rolig och du känner att löpning inte är ”min grej”. Visst, kan det vara roligt med utmaningar ibland men dessa pass ska inte göras för ofta, då de kan slita mer än vad de ger.

Att i stället öka kontinuiteten på löppassen och låta dem bli rofyllda, härliga och känna att när löppasset är klart, så längtar man redan efter nästa löppass. Då är det större chans att du ger dig ut och springer dagen därpå.

När du ökar kontinuiteten stärker du både muskler och ligament successivt, får bättre kondition och förebygger skador.

Konditionen är en färskvara som hela tiden behöver underhållas annars försvinner den. Det är lätt att man som motionär tänker att ”det man inte hinner i veckorna försöker man ta igen under helgerna” och tränar istället för mycket under korta perioder. Att träna mycket under ett par dagar för att sen vila under veckodagarna är inte ett optimalt sätt att träna på. Vi är skapta för att röra på oss åtminstone lite varje dag. Återhämtningen efter långa och tuffa pass kommer att vara längre och träningen blir i perioder. 
Därför kan det istället vara bättre att komma ut på fler kortare pass per vecka, t ex 15-20 min, än få långa pass. Om du gör 5 pass i veckan som är 20 minuter så har du redan 2h träning på en vecka. Tänk att få komma ut på en njutbar löprunda nästan varje dag!

Att pressa sig till max varje pass för att jaga nya rekord gör inte dig till en snabbare löpare. Det är kontinuiteten med de långsamma och njutfulla passen som gör att du har förutsättningarna för en stabil och stark grund som på sikt även kan göra dig snabbare.

Sist men inte minst, se också till att ha roligt när du tränar!

Har du inte roligt är det svårt att hålla i gång flera dagar i veckan. Visst är det så att vissa dagar kan kännas mer kämpiga än andra men de dagarna är också viktiga för att också njuta när det går bra.

Att hålla sig fysisk aktiv hela livet är den bästa kontinuiteten!

/Sofia, dipl. löpcoach & rörelsecoach hos VarjeSteg i Örebro