Fördelarna med att springa på friidrottsbana

Under veckans pass i Vårens Löpkurs är det löpning på friidrottsbana som står på schemat, där fokus ligger på att öva på löptekniken i högre fart. Just friidrottsbana är ett underlag som lämpar sig särskilt bra när man är ute efter att skruva upp tempot lite extra. Nedan listar vi fördelarna med att springa på friidrottsbana!

Lättlöpt underlag – Många upplever en känsla av lätthet och fjädring i steget när man springer på bana. Detta beror på att tartanet, alltså den gummibaserade beläggningen på banan, är ett aktivt underlag som fungerar likt en rekyl när foten når underlaget. Det blir alltså som en tillbakastuds vid fotisättningen, som innebär att du får tillbaka kraft från banan när du springer. Banan hjälper alltså till med att få upp farten lättare, till skillnad från exempelvis asfaltsvägar, som är ett stumt underlag. Och ju fortare tempo man håller, desto större blir kraften tillbaka.

Ökad kvalitet på passen – I och med att underlaget lämpar sig väl för högre farter, väljer många att lägga sina intervallpass på just bana. Ytterligare en fördel som kommer med det, är de noggrant måttade bansträckorna som är markerade längs med banan. Beroende på vilken typ av intervaller man vill köra, gör markeringarna att det blir lättare att hålla koll på distansen på intervallsträckorna. Är man dessutom intresserad av att få reda på exakta mellantider eller hålla bestämda farter under intervallernas gång, underlättar banmarkeringarna även för detta. 

Löpning oavsett väder –  Något som också gör friidrottsbanor till en stor tillgång, är att de är vädertåliga. Idag är det flesta banorna beklädda med en speciell sorts tartan som är särskilt tåligt mot sämre väderförhållanden. Detta gör att du med fördel kan springa på bana även under hösten och vintern, oavsett väder.  

Tränar upp mental styrka – Sist men inte minst är banlöpning någonting som även hjälper till att träna upp den mentala styrkan. Att mata varv efter varv på bana kan stundtals upplevas som utmanande för psyket. Men efter några gånger kommer du märka att du fått utdelning genom att din mentala styrka ökar. Dock är det som alltid viktigt att inte gå ut för hårt i början, utan lägga ribban på en rimlig nivå utefter sina egna förutsättningar. 

Några bilder från veckans pass:

Lämna en kommentar

Shopping cart0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0