Återgång till träning efter sjukdom – Detta bör du tänka på!

Första månaden på året har redan passerat och det känns som att januari minst sagt har varit en månad som verkligen toppat listan över sjukfrånvaro. Och vad är väl mer irriterande än att ligga hemma sjuk när det enda man längtar efter är att få komma ut och röra på sig? Jag tror att många kan relatera till den ivriga känslan som väcks när man äntligen börjar känna sig på bättringsvägen och man knappt kan hålla sig från att snöra på sig löparskorna och komma ut i löpspåret. Men det gäller att tänka till och vara smart när man ska återgå till träningen igen efter sjukdom – annars är risken stor att träningsfrånvaron blir ännu längre.

Först och främst är det av stor vikt att man är helt symtomfri innan man upptar träningen på nytt igen. Känner man sig fortfarande inte riktigt hundra, är det alltid bättre att ta det säkra före det osäkra och ta en extra vilodag. Även om det kan kännas motigt eller rent av onödigt, är det ofta i slutändan mer värt att offra den där extra dagen istället för att riskera att gå miste om ytterligare en träningsvecka. 

Nästa steg är att verkligen se till att lyssna ordentligt på kroppens signaler. Här är det viktigt att man inte går ut för hårt, utan att man istället trappar upp träningen successivt. Börja hellre med att sänka ribban och träna på låg intensitet för att se vad kroppen klarar av. Därefter kan man sedan efter hand sakta men säkert trappa upp både intensiteten och durationen i takt med att kroppen börjar vänja sig. 

Många är dock för otåliga och tänker att man kan ta vid på nivån där man slutade innan sjukdomen, och att det där med stegvis upptrappning kanske inte är så noga ändå. Men faktum är att det är precis vad det är! Något som ofta glöms bort är att kroppen faktiskt bryts ner under en sjukdomsperiod, oavsett om den är långvarig eller inte. Därmed behöver den få ordentligt med tid för återhämtning så att den har möjlighet att bygga upp sig igen. Det är därför inte lönt att pressa kroppen och försöka komma ikapp men den uteblivna träningen. Ge den istället den tid den behöver, och du kommer garanterat komma tillbaka ännu starkare än innan. 

Så alla ni som precis varit sjuka och ska återgå till träningen igen – se till att inte gå ut för hårt, lyssna på kroppen och öka träningen successivt!

1 svar på ”Återgång till träning efter sjukdom – Detta bör du tänka på!”

  1. Viktigt helt klart, men frustrerande och tråkigt. Speciellt när man tyvärr missade 3 veckor av januariutmaningen på grund av sjukdom. Men det är väl bara att hoppas att man kan göra precis så här, sakta komma igång igen och sedan öka efter hand.

Lämna en kommentar

Shopping cart0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0