Skip to main content

Höstens löpkurs är slut för i år, men om drygt en månad drar Januariutmaningen igång! Och vad är väl mer passande än att starta året starkt med lite härlig vinterlöpning? Med just vinterlöpning följer dock en hel del fördomar och myter kring varför man bör undvika att springa utomhus på vintern. Nedan slår vi hål på 5 vanligt förekommande myter om vinterlöpning. 

“Det är för halt för att springa, jag kommer skada mig”

Visst är underlaget något som många gånger kan vara utmanande för löpare just under vintertid. Men som tur är så finns det lösningar som underlättar! Under vintersäsongen bör man se till att ha skor som har bra grepp och struktur i sulan, och beroende på vad man själv föredrar så finns det lite olika alternativ. Man kan antingen använda sig av broddar som man drar på utanpå sin vanliga löparsko, investera i en löparsko med redan inbyggda dubbar alternativt att man själva dubbar sina löparskor. Att det finns en större benägenhet att skada sig under vintern, finns det inga belägg för. Givetvis bör man se till att vara lite extra försiktig när man springer på halt underlag, och då är det särskilt viktigt att tänka på att ha korta steg och att landa mjukt under sig. 

“Det är svårt att veta hur man ska klä sig”

Det vanligaste misstaget många brukar göra är att klä sig alldeles för varmt på sin löprunda. Detta kan kännas skönt till en början, men efter några minuter in i passet upplevs det ofta bli alldeles för svettigt. Nyckeln till att hitta en bra strategi i sitt val av kläder är att använda sig av trelagersprincipen. Det första lagret är det som ligger närmast huden och är till för att transportera bort fukt och hålla dig torr. Här är det rekommenderat att använda en underställströja i ull eller ett syntetiskt material. Det andra lagret är ett mellanlager och bör bestå av antingen ull, fleece eller dun. Det är detta lager som ger dig mest värme, och beroende på hur kallt det är ute, är det tjockleken på detta lagret som bör justeras. Det tredje och sista lagret är det yttersta lagret, som är till för att transportera bort överskottsvärme och fukt samt skydda mot vatten och vind. Här är det passande att använda sig av en skaljacka med ventilationshål som är både vattenavvisande och vindtät.   

“Man blir sjuk av att springa ute på vintern”

Detta stämmer inte! Tvärtom är det särskilt viktigt att ta tillvara på de få soltimmarna vi får under vinterhalvåret och verkligen komma ut och andas frisk luft. Något man bör vara noga med är dock att se till att ha torra och tillräckligt varma kläder på sig såväl innan som efter sitt pass – det vill säga: använd dig av trelagersprincipen och var snabbt med att få av dig blöta kläder efter passet. 

“Det är för mörkt för att springa ute på vintern”

Mörkret är ju ett faktum så här års, det är helt enkelt bara något vi får acceptera. Och visst kan det vara lite obehagligt att springa ute när det är mörkt, men det finns lösningar som underlättar även här! Först och främst är det viktigt att man syns ordentligt. En rekommendation är därför att investera i en bra pannlampa. Dessutom bör du se till att alltid vara ordentligt utrustad med reflexer. Du hittar både pannlampor och reflexvästar i VarjeStegs webbshop. Sedan gäller det att springa på väl upplysta platser. Och varför inte låta just vinterlöpningen bli en social aktivitet där man springer ihop med någon!

“Det går inte att springa lika fort när det är halt, jag kommer att bli en sämre löpare”

Att farten automatiskt sänks när det är snö och halt är ju något som förvisso stämmer. Underlaget försvårar helt klart att kunna hålla ett högre tempo under löppassen. Men att man skulle bli en sämre löpare av detta är däremot något som inte stämmer. Vintersäsongen är ju till för att bygga upp uthålligheten och sätta en stabil grund för resten av året. Då passar det perfekt att dra ner på tempot lite och istället fokusera på att öka längden på löppassen, så att du är väl förberedd inför våren och sommaren när du kan börja trappa upp farten igen.

Hoppas vi ses i Januariutmaningen!