Nytt år, ny månad, nya möjligheter – det är i alla fall ofta det som januari brukar förknippas med. Och efter en välbehövlig julledighet är det nog många som känner sig motiverade att återgå till vardag och rutiner igen. Då är det inte heller ovanligt att det sätts upp ett och annat nyårslöfte, ofta relaterat till träning och ofta väldigt ambitiöst, som i längden tenderar att bli svåra att hålla. Men hur kan vi se till att dessa löften faktiskt blir en del av vår vardag och inte bara ett kortvarigt projekt? Nedan listar vi några tips på hur du kan skapa hållbara träningsvanor som håller i längden.
Tips för hållbara träningsvanor:
1. Börja där du är – Många gånger gör vi misstaget att sätta upp mål som ligger alldeles för långt ifrån var vi är idag. Har du exempelvis som mål att komma igång med löpningen, är det inte realistiskt att ge dig på milen under din första runda. Då är det istället bättre att börja med en kortare sträcka och gradvis bygga upp din kapacitet. Det viktiga är att faktiskt ta steget och komma igång och att känna att målen du sätter är överkomliga.
2. Prioritera glädje över prestation – Träning ska inte kännas som en plikt. För om så är fallet, är inte sannolikheten särskilt stor att du kommer att fortsätta. Om du exempelvis känner att det tar emot varje gång du går till gymmet, kanske du bara inte riktigt hittat din träningsform ännu. Därför kan det vara bra att prova olika former av rörelse för att verkligen hitta det som just du tycker är roligt. Då ökar chansen att du håller fast vid det.
3. Tänk långsiktigt – Många lockas av att se snabba resultat och anpassar sina mål därefter. Men något som är viktigt att inte glömma bort är att tänka på träning som en del av ditt livspussel, inte som ett projekt med ett slutdatum. Ställ dig själv frågan: ”Kan jag tänka mig att göra detta om ett halvår?”. Om svaret är nej, är det kanske läge att justera dina mål. Att ta små, konsekventa steg är ofta mycket mer effektivt än att rusa fram. Kom ihåg att långsiktighet även handlar om att lyssna på kroppen – att ge sig själv tid för vila och återhämtning är minst lika viktigt som att träna.
4. Sätt delmål och belöningar – Istället för att enbart ha siktet inställt på det stora slutmålet, kan det även vara fördelaktigt att sätta upp mindre delmål på vägen. På så sätt känns ofta målet mer genomförbart på kortare sikt. Glöm inte heller bort att belöna dig själv och fira dina framsteg!
5. Häng med i Januariutmaningen – Att träna med andra kan vara både roligt och motivationshöjande. Om du vill ha stöd och inspiration att komma igång med din träning på ett hållbart sätt, är det fortfarande inte för sent att anmäla sig till Januariutmaningen! Alla nivåer är välkomna och träningen anpassas efter dina individuella förutsättningar. Här handlar det inte om att pressa sig själv till max, utan om att bygga en bra grund och känna glädje i rörelse. Till ANMÄLAN.
Med det sagt så behöver det inte nödvändigtvis innebära något negativt att sätta upp nyårslöften – så länge man gör det på ett sätt som håller i längden!