Skip to main content
LöpcoachLöpningRörelsecoach

Ny löpteknik

By 14 januari 2018No Comments

Är det alltid lätt att lära sig något nytt?

Att lära sig en ny löpteknik är inte alltid lätt. Vissa kan ha tur och hitta rätt känsla i löpningen direkt, medan andra har en längre startsträcka.

Men hur kan en så naturlig teknik som jag lär ut egentligen vara svår att lära sig? Det beror oftast på att man har en anspänning i kroppen vid rörelse. Nu ska man lära kroppen att vara avslappnad i rörelse. Det blir en stor omställning för motoriken i hjärnan.

Det är många olika moment som ska sitta i rätt timing. Så innan man hittat rätt teknik, kan det kännas onaturligt eftersom man inte är van att springa på det här sättet. Men ge det tid. Tänk på hur många steg du faktiskt har tagit med din gamla teknik gentemot den nya.

Det kan bli svårt när man tänker för mycket på alla moment, istället för att försöka hitta rätt känsla. Det är viktigt att man kan zooma in, d.v.s. att t.ex. tänka på fotisättningen. Men lika viktigt att zooma ut, så helheten blir i en bra teknik.

Det är lite som att bygga hus. Det viktigaste är en bra grund att bygga på. På det viset kan man också bli effektivare och snabbare. För att lära sig en ny teknik i gång och löpning är det lättast att man tar ett steg tillbaka, och gör det i en långsam takt. När man sedan hanterar tekniken i den hastigheten, blir det mycket lättare att komma upp i hastighet. Det minskar även skaderisken.

Många av oss är stressade i dagens samhälle. Det är då extra viktigt att försöka låta kroppen få ta sin tid. För den vill inget hellre än att slappna av. Bara du låter den göra det.

 

Boka individuell rörelse-/löpcoachning direkt på www.boka.se/varjesteg