Pronation är något som fått väldigt mycket uppmärksamhet på senare tid, ofta i negativ bemärkelse. Men är det egentligen så dåligt att pronera? I detta blogginlägg reder vi ut några av de frågetecken som finns kring pronation!
Vad betyder pronation?
Pronation är den anatomiska termen för inåtrotation. När man pratar om pronation innebär det alltså att foten/fotleden faller inåt vid fotisättningen när den belastas av till exempel gång och löpning.
Är pronation dåligt?
Som sagt pratas det ofta om pronation som något negativt. Men faktum är att det är en naturlig del av vårt rörelsemönster. Genom att vi pronerar kan vi på så sätt absorbera stötarna från marken samtidigt som det också möjliggör en jämnare fördelning av kroppsvikten över foten. Man kan jämföra pronation med funktionen av en fjäder. Landar du helt platt på foten utan att något tar emot stöten blir landningen väldigt stum och hård. Men genom att vi pronerar får vi istället en återfjädring av steget.
Vad menas med överpronation?
Med det sagt är det såklart viktigt att särskilja pronation från överpronation. Precis som det låter är överpronation ett resultat av att foten faller inåt för mycket vid varje isättning, där det mediala fotvalvet kollapsar ned. När pronationsrörelsen överdrivs på detta sätt kan det uppstå en obalans i kroppen där belastningen fördelas ojämnt upp genom kroppen. Detta kan i sin tur på sikt ge upphov till bl a hälsporre och smärta i fötter, knä, höft och rygg. Ofta hänger överpronation ihop med att man har ett lågt/platt fotvalv.
Fotanalys
Är du intresserad av att fördjupa dig mer i dina fötters funktion? Nu kan du även boka in dig på fotanalys hos oss! Mer info hittar du HÄR.