Skip to main content

Halva november har redan passerat och som vanligt när vi närmar oss juletider, tycks dagarna bara flyga förbi. Innan vi vet ordet av är vi inne i december månad och det betyder ju också att första advent snart står på glänt. Vad passar då bättre än att lyxa till adventsfrukosten lite med ett julinspirerat frukostrecept, på en enkel och supergod bakad äppelgröt. Förutom att den är näringsrik och mättande, sprider den även en härlig doft av jul i hela hemmet. Nedan följer receptet. 

Bakad äppelgröt

4 personer

  • 4 dl havregryn
  • 4 dl mjölk (går bra att använda laktosfri eller växtbaserade alternativ)
  • 2 msk linfrön
  • 2 msk lönnsirap eller honung
  • 1 st rivet ekologiskt äpple
  • 1 st ägg
  • ½ krm bakpulver
  • en nypa salt
  • en nypa kanel

Topping: Om man vill, några klickar smör, lönnsirap, honung, frön eller nötter.

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda först samman de torra råvarorna, och sedan resten. 
  2. Häll blandningen i en smord ugnsform. Vill man kan man toppa med att klicka över smör, ringla över lite lönnsirap, frön och nötter.
  3. Grädda 20-30 minuter mitt i ugnen.

Servera med äpple, kanel, frukt, bär, och mjölk.