Kylan, mörkret och snön har skapat en hel del myter som gör att många drar sig för att snöra på sig löparskorna under vintern. Men hur mycket av det stämmer egentligen? I veckans blogginlägg reder vi ut några av de vanligaste myterna kring vinterlöpning!
”Det är för kallt och halt att springa under vintern”
Vintern kan såklart vara en mer utmanande årstid att ta sig ut i löpspåret med tanke på de skiftande väderförhållandena som ofta råder. Men med rätt kläder och utrustning kommer du långt. Klär du dig efter lager-på-lager principen och införskaffar dig skor med bra grepp, har du goda förutsättningar att i större utsträckning känna dig säker på din löprunda trots kyla och halka.
”Man blir lättare sjuk om man springer i kyla”
En vanlig uppfattning är att det är kylan i sig som gör dig sjuk. Men det stämmer inte riktigt. Förkylningar orsakas av virus och i och med att vi generellt spenderar mer tid inomhus under vintern, kan detta bidra till en snabbare smittspridning. Viktigt att ha i åtanke är dock att undvika att bli nedkyld efter en löprunda i kyla. Så se därför till att direkt efter passet få av dig blöta kläder och ta en varm dusch.
“Det går inte att hålla lika högt tempo, jag kommer tappa formen”
Att farten automatiskt sänks när det är snö och halt är ju något som förvisso stämmer. Underlaget gör det helt klart svårare att hålla en högre hastighet under löprundorna. Men att detta skulle göra att du tappar formen stämmer däremot inte. Vintern är den perfekta tiden för att bygga uthållighet och lägga en stabil grund för kommande träningsår. Det är en utmärkt möjlighet att sänka tempot och istället fokusera på längre löppass, så att du står redo när våren och sommaren kommer och det är dags att börja öka tempot igen.
”Att andas in kall luft är farligt för lungorna”
Att andas in kall luft är generellt sett inte farligt för lungorna för de allra flesta, även om det såklart kan vara lite mer ansträngande. Men om du har känsliga luftvägar kan det vara bra att ha vissa aspekter i åtanke. Exempelvis är det en fördel att andas genom näsan, då luften värms upp bättre. Att täcka munnen och näsan med en buff kan också vara ett bra alternativ. Det kan också vara en fördel att värma upp inomhus innan passet, samt att även se till att anpassa intensiteten för att undvika tung andning genom munnen. Har du någon underliggande luftvägssjukdom ska du såklart vara extra försiktig och följa de råd och rekommendationer som finns.
”Det är för mörkt att springa ute på vintern”
Mörkret är en oundviklig del av den här årstiden, och det är tyvärr något vi bara behöver finna oss i. Att springa utomhus i mörkret kan kännas lite obehagligt, men det finns enkla lösningar som gör löprundan både säkrare och trevligare. För det första är det avgörande att du syns väl. En bra investering är därför att införskaffa en pannlampa och utöver det se till att alltid bära reflexer. Sedan är såklart också en rekommendation att välja upplysta områden för dina löprundor. Och varför inte pigga upp rundan lite extra genom att springa tillsammans med en vän!
Kickstarta året tillsammans i Januariutmaningen
För att göra vinterlöpningen lite roligare är ett tips också att anmäla sig till Januariutmaningen! Tillsammans kickstartar vi året och hjälper dig bygga en stark grund, oavsett om du är nybörjare eller vill utveckla din löpträning under vintern. Löpning på vintern är både inspirerande, uppbyggande och skonsamt för kroppen tack vare de mjukare underlagen. Alla nivåer är välkomna då vi har flera löpargrupper: från nybörjare till erfaren löpare. HÄR kan du läsa mer om Januariutmaningen.