Skip to main content

När man pratar om hälsa är det oftast kost och träning som får ta störst plats i debatten. Men något som diskuteras betydligt mer sällan i jämförelse, är sömnen. Sömn är ett av våra mest grundläggande behov, och kanske det mest underskattade. Nedan dyker vi djupare i sömnens betydelse och hur den kan påverka träning, prestation och välbefinnande. 

Varför är sömnen så viktig?

När vi sover går kroppen in i en fas av återhämtning och uppbyggnad. Basala funktioner såsom andning, puls och blodtryck går ner, musklerna slappnar av, cellerna repareras och nervkopplingar stärks. Under vår vakna tid matas vi dagligen med en mängd olika sinnesintryck och det är först när vi sover som också hjärnan får chansen att varva ned, bearbeta och sålla bland dessa. Men det betyder inte att kroppen blir helt passiv. När vi befinner oss i sovande tillstånd aktiveras olika system i kroppen, bland annat immunsystemet. I samband med detta produceras viktiga hormoner som har en stärkande effekt på immunförsvaret och bidrar till minskad risk att drabbas av sjukdomar. 

Hur påverkar sömnen träning och prestation?

När vi tränar utsätts kroppen för en typ av stress, som enkelt förklarat gör att den bryts ned. För att vi ska kunna tillgodogöra oss träningen och få ut de positiva effekterna av den, är sömnen en grundläggande förutsättning för att kroppen ska kunna återhämta sig och bygga upp sig igen. Och ju större träningsbelastning man utsätter kroppen för, desto mer vila behöver den också. Om sömnen uteblir under en längre period, är risken därmed stor att kroppen inte kommer att svara på träningen så som du önskar, för att den helt enkelt är för sliten och nedbruten. Upplever du att du tränar utan att se resultat, kan det därför vara bra att se över dina sömnvanor.   

Hur påverkar sömnen vårt välbefinnande?

Eftersom sömnen som sagt tillhör ett av våra grundläggande behov, hänger den även ihop med vårt välbefinnande. När vi är utvilade blir vi exempelvis bättre på att hantera olika typer av stress och påfrestningar som dyker upp i vardagen, samtidigt som även vårt humör blir mer kontrollerat. Och på samma sätt som kroppen svarar bättre på träning när den får återhämta sig, påverkas även den kognitiva förmågan positivt av sömn. Minnet stärks, du blir bättre på att fokusera och därigenom förbättras även inlärningsförmågan. Med andra ord är sömnen väsentlig även för den mentala hälsan. 

Några enkla tips för att somna lättare:

  • Lägg ifrån dig digitala skärmar minst 1 h innan läggdags.
  • Se till att komma ner i varv redan en stund innan du går och lägger dig i sängen. 
  • Ta hjälp av avslappningsövningar eller andningsövningar om du har svårt att komma ned i varv. 

Sist men inte minst – lider du av svåra sömnbesvär, tveka inte att kontakta vården!