Skip to main content
GraviditetLöpcoachLöpning

Löpning efter graviditet

By 18 oktober 2017No Comments

Nu när ni fått ta del av min förlossningsberättelse i tidigare inlägg och mitt inlägg om hur jag tränade när jag var gravid återstår hur jag tränar nu. När började jag springa efter graviditeten?

För det är dessa fyra faktorer som avgör NÄR du kan börja springa och hur mycket/långt efter graviditeten. Din träningsbakgrund, hur du kunnat träna när du var gravid, förlossningskomplikationer och hur du återhämtat dig efter din förlossning.

Jag hade en komplikationsfri förlossning och kunde springa hela graviditeten, men det innebär ändå att jag var tvungen att ta det försiktigt och behöver trappa upp långsamt.

Det många tror med löpning är att du ”måste” springa ca 5km minst för att det ska kallas för löpning, och när många börjar att springa börjar de oftast med MINST 5km. För man kan ju inte springa kortare? Eller? Och varför får jag ont när jag ”bara sprungit 5km?” – Jo för att 5km är inte så ”bara” om din kropp inte är van att springa ens 1 km. Du må ha konditionen för det, men inte musklerna för att hålla rätt teknik, även om du kör spinning och annan konditionsträning flera gånger i veckan.

Den vanligaste frågan jag får som löpare är ”hur många mil gör du i veckan?” Eller varför inte ”hur snabbt har du sprungit på milen?” Och visst är jag stolt över mina tider, men de ligger så mycket bakom en bra tid eller att klara av en viss distans…

Men det är väl så samhället ser ut idag, vi är så stressade. Stressade på att göra en bra tid och distans, och helst direkt. När man behöver ha lite tålamod. Jag ser löpning som min frizon, där jag kan tänka fritt och släppa alla krav. Men klart det kan vara kul ibland att utmana sig med lopp, annars skulle jag ljuga eftersom jag älskar att springa nya lopp och upptäcka nya platser.

Precis efter en graviditet måste du släppa alla krav. Du har gjort något helt fantastiskt! Burit på en människa i 9 månader och väckt henne/honom till vårat liv. Det ska man njuta av så länge man bara vill och kan, och känner man inte för att träna så låt bli och gör när du är redo! Det är en stor omställning, samtidigt en fantastisk känsla att bli mamma.

Efter en förlossning sker mycket i kroppen och dessutom har du mycket hormoner. Du har bland annat hormonet relaxin i kroppen som gör dig mer rörlig (vilket är väldigt passande för en förlossning) men det gör att du bör vara extra försiktig eftersom du lättare kan skada dig om du inte har kontroll på muskler och leder.

Jag har trappat upp lika långsamt med min löpning som när man har vilket uppehåll som helst. Jag började smått efter 4 veckor, och då var det knappt att man kallar det ”löpning” enligt vissa eftersom det var såå kort och såå långsamt.

Men det gör att jag nu 9 veckor senare kan springa så mycket jag vill, (vilket inte är så mycket eftersom jag vill njuta av så mycket tid jag bara kan med Ellie) och spela badminton några gånger i veckan. Det blir korta och effektiva pass.

Och en del lekfulla pass med vår hund Athena, som också älskar att springa.

Sammanfattning

När kan man egentligen börja springa igen efter förlossning?

  • Barnmorskan rekommenderar att man inte ska springa förrän efter 6 månader, eller när man slutat amma. Vänta med att springa tills efterkontrollen (6 veckor) och lyssna på vad barnmorskan säger.
  • Kroppen påverkas av hormonet relaxin under graviditeten och även efter, relaxin gör kroppen mer rörlig och man bör vara extra försiktig, eftersom skaderisken blir högre.
  • Det finns inget enkelt svar på denna fråga. Det handlar om DIN kropp, känner du dig minsta osäker så ska du avstå från löpning. Känns något fel så ska du avbryta.
  • Risker som finns OM du börjar springa förtidigt är bland annat Framfall, och om du googlar på det är det inget du vill råka ut för.
  • Allt beror på din träningsbakgrund, hur du kunnat träna när du var gravid, förlossningskomplikationer och hur du återhämtat dig efter din förlossning.

För din bästa individuella hjälp och rådgivning kontaktar du mig på www.varjesteg.se för en konsultation.