Skip to main content

Vad menas med löpkadens? Hur vet jag vad jag har för löpkadens? Varför är det bättre med en högre löpkadens jämfört med en lägre?

Som löpare har du med största sannolikhet stött på begreppet kadens någon gång. Och kanske har du också ställt dig någon av frågorna ovan. I detta inlägg kommer vi dyka djupare i dessa och reda ut vad löpkadens egentligen innebär och varför det som löpare kan vara gynnsamt att känna till vilken kadens man har. 

Vad menas med löpkadens?

Begreppet kadens syftar på stegfrekvensen i löpsteget, alltså antalet steg man tar per minut när man springer (med båda fötterna inräknat). Enkelt förklarat motsvarar en låg kadens färre steg per minut, medan en hög kadens motsvarar fler. 

Hur vet jag vad jag har för löpkadens?

Använder du löparklocka när du springer brukar dessa ha en inbyggd funktion som mäter kadensen. Gör du inte det finns det även metronom-appar att ladda ned till telefonen som även det är ett bra hjälpmedel. Ett annat enkelt sätt för att bilda sig en ungefärlig uppfattning om sin löpkadens är att räkna dina steg under 15 sekunder, och sedan multiplicera detta med 4 för att ta reda på antalet steg per minut. 

Varför är det bättre med en högre löpkadens jämfört med en lägre?

När du sedan fått fram en siffra på din kadens kommer nästa steg – att tolka den. Och det är inte alltid helt enkelt. I löpsammanhang pratas det ofta om att 180 steg per minut är nyckeln till en optimal stegfrekvens. Mycket riktigt är det en bra referenspunkt att förhålla sig till, men det man bör ha i åtanke är att en optimal kadens ser olika ut från person till person. 

Hur som helst är det alltid fördelaktigt att eftersträva en hög löpkadens framför en låg. En hög löpkadens är nämligen skonsammare för kroppen, samtidigt som det också gör oss energieffektivare. Att hålla en hög stegfrekvens förutsätter en kortare steglängd. Med en kortare steglängd sker landningen automatiskt mer under kroppen, vilket gör att den blir mjukare samt att vi får en mer naturlig fjädring i steget. Markkontakten blir även den kortare och därigenom får vi också en mindre vertikal rörelse, dvs vi blir inte lika studsiga i steget och får med oss kraften framåt istället för uppåt. 

Det som å andra sidan sker vid en låg frekvens är att vi får en längre steglängd, där vi är mer benägna att landa på hälen. Detta gör att landningen blir hårdare vilket ger en större belastning upp genom kroppens strukturer, samtidigt som det ofta leder till ett större frånskjut i steget och därigenom en studsigare löpstil. 

Med det sagt kan det alltså vara gynnsamt att känna till vilken kadens man har för att bli mer medveten i sin rörelse och löpteknik. Det gäller dock att inte stirra sig blind på en enskild siffra, utan istället känna in i kroppen vad som känns bäst för just dig. Något man dock bör ha med sig är att det kan ta tid att träna upp sin kadens innan den kommer naturligt. Har man i dagsläget en väldigt låg kadens kan även en liten ökning göra stor skillnad för kroppen.