Precis som namnet indikerar är löparknä ett vanligt tillstånd just bland löpare. Men det kan även förekomma inom andra träningsformer där knäna utsätts för ständig belastning, såsom exempelvis cykling och längdskidåkning. Nedan diskuterar vi några vanliga frågor som är relaterade till löparknä.
Vad är löparknä?
Längs med utsidan av lårbenet går det ett stort senstråk i form av tractus iliotibialis, eller “IT-bandet”, som det ofta brukar förkortas. Den har sitt ursprung vid höftbenskammen (crista iliaca) och fäster vid laterala skenbenskondylen (condylus lateralis). Med andra ord sträcker den sig alltså från höften, längs med hela utsida lår och slutar nedanför knäleden. Det som händer när man får så kallat löparknä, är att IT-bandet utsätts för en överbelastning. Till följd av detta uppstår smärta i knät, vanligast i området kring knäts utsida. Smärtans karaktär är ofta huggande men kan ibland även komma molande.
Varför får man löparknä?
Löparknä beror som sagt på en överbelastning av IT-bandet. Själva överbelastningen i sig sker oftast som ett resultat av att för intensiv upptrappning av träningsmängd, där muskler, senor och ligament inte får tillräckligt med tid att vänja sig vid belastningen. Men tillståndet kan också utvecklas av att man tränar stora mängder. Det man bör ha med sig är att löparknä inte är en knäskada. Sett till forskningen pekar det mesta mot att anledningen till att smärtan uppstår just kring knät, antingen beror på att IT-bandet nöts mot en förhöjning i skelettet på utsida knä, eller att slemsäcken under IT-bandet utsätts för högt tryck.
Hur kan man bli av med löparknä?
Har man löparknä är en kortsiktig åtgärd att vila från aktiviteter som triggar igång smärtan samt trappa ner mängden träning. Men upplever man att smärtan återkommer så fort man börjar springa igen, kan det även vara klokt att se över eventuella biomekaniska obalanser. Eftersom löparknä inte är en knäskada är det sällan grundorsaken till tillståndet kan härledas till området där smärtan uppstår. IT-bandet löper som sagt längs med en stor del av benet som inkluderar både höft och lår. Dessutom utvecklar den kraft från både stora sätesmuskeln (gluteus maximus) samt tensor fascia latae (en muskel i låret). Därmed kan exempelvis snedvridning av höften, inre rotation av låret, överpronation eller olika starka sätes-och lårmuskler också ha stor påverkan på hur IT-bandet belastas. Ett steg i att bli av med sitt löparknä kan därför vara att identifiera eventuella obalanser i kroppen och då är postural träning en stor rekommendation!
Boka tid för postural träning
Postural träning innebär individuellt anpassad träning för en förbättrad kroppsfunktion genom flertalet funktionstester & hållningsanalys. Detta är bra för dig som upplever återkommande smärta när du går/springer eller vill optimera din rörelse och funktion. Postural träning handlar om att se över grundorsaken till smärtan och inte enbart lindra symptomen. Din kropp är en enhet och då gäller det att behandla den som en enhet.
Övningar
Nedan får du tips på två övningar.
- Stretch av utsida höft, tensor fasciae latae, muskel som har ursprung från höften och fäster kring vid utsida knä. Från hukliggande position lägger du ena hälen på motsatt knä där du aktivt pressar knät nedåt och roterar huvudet åt motsatt håll. 8 andetag/sida.
- Ryggliggandes pressa upp ena knät maximalt mot samma sida av axeln och cirkla med foten, 10ggr/sida och upp och ned. Ska aktiveras i höftböjaren.