Skip to main content

Jag har alltid varit intresserad av kartor och det tror jag har gynnat mitt löparliv på senare år. Genom de appar som finns till dagens mobiltelefoner går det relativt lätt att hitta nya smultronställen att springa på. Min flickvän konstaterade nyligen att jag tagit henne till fantastiska naturupplevelser som hon inte hade en aning om existerade – inom en halvtimmes bilresa från hennes sommarstuga, där hon tillbringat somrarna sen hon var liten!

Därför tänker jag att det kan vara på sin plats att tipsa om några av de program som finns att ladda ner till din mobiltelefon. Vissa har jag använt betydligt mer, andra vet jag mindre om. Testa själv och skriv gärna en kommentar om dina upplevelser!

AllTrails

Programmet har bra och hyfsat detaljerade kartor där ofta otippat många stigar finns markerade (men långt ifrån alla så klart). Det som är bra med denna är att det finns många som lagt upp rutter de vandrat/sprungit/cyklat etc och andra som har recenserat dessa, så det går att få bra tips och även att studera uppladdade bilder från rutterna vilket kan ge dig en uppfattning om vilket underlag du kommer att springa på. Om du väljer att följa en sådan rutt kan du följa i realtid var någonstans du är längs rutten och om du skickat denna till din löparklocka kan så klart klockan säga till hur du ska springa eller om du avviker från rutten. I betalversionen kan du ladda ned kartan med eller utan planerad rutt och med GPS-positionen se var du befinner dig även om du är offline (GPS brukar ofta funka ändå ifall du bara har internet när du startar programmet). En speciellt bra sak med AllTrails är att det finns punkter markerade längs stigarna (eller vägarna) på kartan och mellan dessa punkter är distanserna angivna (i detaljeringsgrad ner till 100 meter i alla fall). Så det är rätt lätt att se ungefär hur lång en tänkt sträcka blir, åtminstone om du klarar enkel addition. Det går även att se en rutt på terrängkarta, jag tror det är en betalfunktion, och även att se denna i 3D vilket kan vara mycket bra för att skaffa sig en uppfattning om t.ex. hur det egentligen ser ut på den där stigen uppför ett brant berg som du funderar på att ta. 

Exempel på hur kartan ser ut i AllTrails. De gröna markeringarna visar var det finns en rutt som lagts upp, klickar man på den plottas den på kartan och det kan även presenteras mer kringdata som vem som lagt upp den, höjdnivåer, foton, recensioner etc. Zoomar man in visas punkterna med avstånd mellan.

OutdoorActive

Detta är min favorit! Kartan är i princip samma som AllTrails(jag tror de bygger på Open Street Map båda två). Det som gör OutdoorActive till min favorit är planeringsverktyget! Det går här att laborera med att skapa sin egen rutt, spara den och sedan springa efter den. Givetvis går det att skicka sin planerade rutt till löparklockan och sedan springa efter den på motsvarande sätt som beskrivits under AllTrails ovan. För mig som gillar att springa på nya ställen mest hela tiden så är detta ett ovärderligt verktyg, inte minst inför planeringen av mina långpass om jag inte tänkt följa någon officiell led med markeringar. Verktyget visar även höjdskillnaderna så det går att få en bra överblick på hur mycket uppför- och nedförsbacke din tänkta rutt innehåller. Med betalversionen tror jag att du får med bättre topografiska kartor också, men den har jag inte provat. Den finns i Basic, Pro och Pro+ versioner. Lite lattjo är det dock att lyssna till den inbyggda rösten som ska guida runt en rutt och som låter som en svensk kvinna som pratar engelska på ”svinglish” dialekt… 

I OutdoorActive visas som ni ser inte exakt samma stigar som i AllTrails men det mesta överensstämmer ändå. Ladda ner båda så är du helgarderad! 

Topo GPS

Detta program har jag ännu inte provat själv då jag är så nöjd med de andra, men jag vet att det är populärt bland löpare. Anledningen till att jag inte testat den stavas snålhet (då jag redan har betalat för en av de ovan)! För en väldigt liten summa (4€) så får man en bättre karta än de appar som använder Open Street Map, en topografisk karta. På bilderna på hemsidan tycker jag kartan ser ungefär likadan ut som den som Naturkartan använder, men jag är inte helt säker. Eftersom jag inte testat den utan kör med gratisapparna så vågar jag inte säga mer än så, men jag vet som sagt att för många (ultra)löpare är detta ”go-to appen”.

Naturkartan

Naturkartan finns i flera varianter, dels en som täcker hela Sverige men det finns även lokala varianter ända ner till kommunnivå i vissa fall. Jag känner inte till varför det är så eller vilken skillnad det egentligen är mellan de olika versionerna. Jag finner interfacet lite smårörigt jämfört med de övriga programmen men själva kartan är jämförelsevis ganska detaljerad, mer lik en orienteringskarta än de som bygger på Open Street Map. Möjligen är det samma karta som Topo GPS använder. Jag använder inte Naturkartan lika mycket som de övriga, men den är bra ifall man vill följa någon av alla de officiella leder som finns i Sverige. På samma sätt som de övriga går det att se var på leden, eller i förhållande till leden, man befinner sig i realtid. Så ska du följa en specifik led fungerar den utmärkt. En annan grej med Naturkartan är att den ibland har lite andra stigar utritade än vad övriga apparhar, så jag använder den ibland som ett komplement till de övriga.

Det syns inte så mycket av det på just denna bilden men nere i vänstra hörnet är det en led markerat med orange. Den gröna linjen visar gränserna för ett naturreservat. Det finns många möjligheter att filtrera fram saker som badplatser, toaletter, parkeringsplatser, eldplatser, vindskydd, utsiktsplatser, sevärdheter mm.

Wikiloc

Denna har jag laddat ned för den skulle ha alla markerade leder på ett visst ställe som jag letade efter. Jag har inte utforskat den så mycket än men det verkar inte finnas så jättemycket i gratisversionen utan man kommer ganska snabbt till en sida där de vill att man ska prenumerera… Det finns dock en del rundor från framförallt tävlingar inlagda, så är du nyfiken på hur bansträckningen för exempelvis Kullamannen eller något annat långlopp gick 2022 så kan du lätt hitta den här.

Som synes finns inte alls lika många stigar inritade här, men själva kartan ser rätt trevlig ut med symboler för vad för aktiviteter som utförts på de olika platserna.

Slutord

De flesta av programmen ovan är även nåbara från en dator och har då lite andra funktioner. Bland annat kan man behöva gå via datorn för att kunna skicka en planerad rutt till sin träningsklocka. De kräver också att man skapar en användarprofil, på motsvarande sätt som de allra flesta apparså klart.

Själv kör jag oftast på en kombination av AllTrails (för de har så bra tips från andra användare som laddat upp sina rundor, foton etc) och OutdoorActive (där jag planerar mina egna rutter). Precis som på Facebook, Instagram och andra sociala media går det ofta att följa andra användare så hittar du någon som skapar riktigt bra rundor och laddar upp dem – grattis! Vill du så kan även du sätta igång ”live tracking” när du springer och sedan ladda upp den fina rundan med bilder och allt! Lycka till, möt marken mjukt och ha så kul med kartorna!

/ Klas, dipl. Löpcoach & Rörelsecoach, VarjeSteg Stockholm