Skip to main content

Att ha starka ben och en stark sätesmuskulatur är någonting som man som löpare har stor nytta av. Därför är det också vanligt att det är just benen och sätet som man i huvudsak fokuserar på när man styrketränar som löpare. Och visst har de en viktig roll när vi springer, men en annan muskel som är minst lika viktig är höftböjaren. Nedan kan du läsa mer om varför!

Vart sitter höftböjaren och vad har den för funktion?

Vår höftböjarmuskel, eller Iliopsoas som den kallas på latin, är en av våra djupa posturala muskler. Den utgörs i huvudsak av två muskler i form av iliacus och psoas major (ibland även psoas minor) som har sitt ursprung på höftbenet respektive ländkotorna, men som delar samma fäste på lårbenet. Höftböjarmuskeln har många funktioner, bl a att böja och utåtrotera höftleden samt böja ryggen framåt och åt sidan. Dessutom är det även en viktig hållningsmuskel. 

Varför är höftböjaren så viktig när vi springer?

Man brukar likna höftböjaren vid motorn i löpsteget. Och mycket riktigt så är det den som till stor del driver oss framåt när vi springer. Höftböjarmuskeln gör det möjligt för oss att lyfta benen samtidigt som den också hjälper till med kraftutvecklingen i steget. Det skapar också förutsättningar för en god hållning och går även hand i hand med en bättre löpekonomi.

Vad händer om höftböjaren inte är tillräckligt stark?  

Idag är det inte ovanligt att många upplever stelhet kring höften och känner sig orörliga och svaga i sina höftböjare. En bidragande orsak till detta har att göra med den stillasittande och inaktiva livsstil som på senare tid kommit att bli allt mer vanligt förekommande. Det som händer om våra höftböjare inte är tillräckligt starka, är att andra muskler överkompenserar och gör deras jobb istället. Eftersom de inte är gjorda för det blir resultatet av detta att kroppens muskulatur utsätts för en ojämn belastningsfördelning, vilket i sin tur kan leda till smärta, värk och stelhet. 

Hur kan jag träna upp mina höftböjare?

Det finns en mängd olika övningar för att träna upp rörligheten kring höften. Inom exempelvis den posturala träningen är det många övningar som riktar sig mot både aktivering och stretch av just höftböjaren. Du vet väl om att du kan boka tid för postural träning hos oss? Under besöket får du ett individuellt anpassat träningsprogram för en förbättrad kroppsfunktion genom flertalet funktionstester och hållningsanalys. Klicka HÄR för mer info.