Fötterna – en kroppsdel vi ofta glömmer bort att träna 

Att styrketräning är viktigt för att bibehålla kroppens muskelmassa är något som de allra flesta är medvetna om. Men något som många däremot ofta glömmer bort är att det inte bara är de stora muskelgrupperna som behöver prioriteras, utan även de lite mindre. En kroppsdel som inte riktigt får den uppmärksamhet som den förtjänar är fötterna. Med tanke på att det är våra fötter som bär upp hela vår kroppsvikt under större delen av dagen, kan man tycka att det egentligen borde vara tvärtom.

Foten har en invecklat konstruerad anatomi med ca. 28 ben, 56 leder, 38 muskler och över 100 ligament (beroende på hur man räknar), som samspelar med varandra när den utsätts för belastning. Med det sagt är det alltså en hel del muskler som aktiveras när vi rör på våra fötter. Och eftersom vi numera har skor som hjälp för avlastning, kan det leda till att dessa muskler sakta men säkert förtvinar ifall de inte tränas upp. 

Nedan följer några tips på enkla övningar man kan göra hemma för att träna upp fotens muskler:

  • Spänn, spreta skaka: stå upp och lyft ena foten från marken. Spänn och knip ihop tårna så mycket du kan och håll kvar i 5 sekunder. I nästa steg spretar du med tårna så mycket du kan och håller även här kvar i 5 sekunder. Därefter slappnar du av helt i foten och skakar ur foten under 5 sekunder. Upprepa på varje fot i 2 minuter.
  • Toe-curls med handduk: sitt på en stol och lägg en handduk framför dig på golvet. Placera ena foten på handduken, och dra handduken mot dig genom att knipa ihop tårna. Upprepa övningen 30 sek på varje fot. 
  • Ball roll: sitt på en stol och lägg en tennisboll på golvet. Lyft den ena foten från golvet och placera den på tennisbollen. Rulla sedan bollen fram och tillbaka så att bollen rullar längs med hela foten. Här kan du öka och minska trycket efter behov. Upprepa övningar 2 minuter på varje fot.

Lämna en kommentar

Shopping cart0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0