Bred tåbox och zero drop – detta är fördelarna 

När man står inför valet av löparskor, är det inte alltid så lätt att veta hur man ska navigera bland det otroligt breda utbudet som numera finns på marknaden. Ofta slängs det även flitigt med olika löpspecifika termer som inte heller alltid är så självklara att ta till sig. Två begrepp som däremot är av stor nytta att hålla reda på är “bred tåbox” och “zero drop”. Nedan förklarar vi fördelarna med att välja löparskor med just bred tåbox och zero drop. 

Bred tåbox

  • En sko med bred tåbox ger rörelsefrihet åt fötterna. Tårna får utrymme att slappna av och spreta på ett naturligt sätt, så som de egentligen är skapta för att göra. 
  • När vi går och springer är det framfoten som utsätts för de högsta krafterna. En bred tåbox gör det möjligt för stortån att hamna i en rakare position, vilket bidrar till en jämnare belastningsfördelning på framfoten samt en ökad stabilitet kring fot- och fotled.   
  • En bred tåbox kan förebygga smärtande fotbesvär som exempelvis Hallux valgus (snedställd stortå).

Zero drop

  • När man pratar om att en sko har zero drop, betyder det att den inte har någon höjdskillnad mellan häldelen och tåboxen. Ju högre drop en sko har desto mer upphöjd häl, och ju lägre drop en sko har desto närmare är hälen marken 
  • I skor med högt drop där hälen är upphöjd, skapas en viktförskjutning där framfoten utsätts för ett onaturligt tryck och ökad belastning. Detta leder ofta till en onaturlig och spänd hållning, där det känns ungefär som att kroppen går i konstant nedförsbacke. 
  • I skor med zero drop däremot, hamnar kroppen i ett naturligt och upprätt läge, hela vägen från fötterna och upp till ryggen. När vi springer skapar detta en jämnare belastning på leder, senor och muskler, vilket optimerar kroppens egen förmåga att dämpa stöten som uppstår under fotisättningen.
  • Viktigt att tänka på om man ska gå från att springa i en sko med högt drop till en sko med zero drop, är att se till att vänja fötterna successivt. Fötterna behöver tid att anpassa sig till den förändrade belastningen, vilket enklast sker genom en gradvis övergång (varva dina nya skor med gamla skorna).

Skoutprovning
VarjeSteg står för rörelsefrihet och därav säljer vi enbart skor med zero drop & bred tåbox: Altra & Joe Nimble. I Vårens löpkurs denna veckan är det traillöpning som är i fokus. Och för att optimera löpupplevelsen i skog och mark, är det till stor fördel ifall man har ett par trailskor med bra grepp i sulan. Alla deltagare & medlemmar hos oss på VarjeSteg har hela 10% rabatt på sortimentet, där du bl a hittar slitstarka trailskor i olika modeller. Rabattkoden finns på medlemssidan. Du kan beställa skorna i vår webbutik eller boka tid för skoutprovning i någon av våra butiker eller kostnadsfri rådgivning online.

Lämna en kommentar

Shopping cart0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0