Backträning – en lika hatad som älskad träningsform

Att springa i backe uppför är något som ofta väcker en hel del hatkärlek. Och visst kan det stundtals kännas motigt på vägen upp till toppen, men det är sällan man känner sig så stark och oövervinnerlig som när man väl står på den. Och när det kommer till just backträning finns det dessutom en hel del fördelar med just detta!

Nedan listar vi några av dessa:

Tidseffektivt och lättillgängligt – Har man ont om tid och vill få till ett snabbt och effektivt träningspass, är det perfekt att köra backintervaller. Det enda du behöver är ett par löparskor, en backe och ca. 20 minuter. Under denna korta tid hinner du få ihop ett riktigt bra pass som boostar konditionen rejält. 

Bygger styrka Det lutande underlaget gör att musklerna i både rumpa, lår, höftböjare, vader och fötter behöver jobba hårdare. Därför är löpning i uppförsbacke ett utmärkt sätt att bygga upp en god styrka i dessa muskelgrupper.   

Skonsammare högpulsträning – Lutningen från backen påverkar också pulsen. Även om man springer i ett relativt lågt tempo, kommer man trots detta ändå upp i puls ganska fort. Därmed blir backträningen en skonsammare variant av högpulsträning, jämfört med om man kommer upp i samma pulsnivå på plant underlag.  

Förbättrar syreupptagningsförmågan – Att springa i uppförsbacke ställer högre krav på både lungor och hjärta när det kommer till att transportera syre till kroppens muskelceller. Samtidigt behöver även muskelcellerna i sin tur kunna tillgodogöra sig syret på ett effektivt sätt. Och ju mer backträning, desto bättre kommer kroppen att bli på att göra just detta. Med andra ord kommer du alltså få en förbättrad syreupptagningsförmåga. 

Kommer kännas lättare att springa på plant underlag – Ytterligare en fördel är att det efter en tids backträning kommer att kännas betydligt lättare att springa på flackt underlag.

Nu är vårens löpkurs i full gång och nu i veckan kommer fokus i löpgrupperna vara att lära sig att tycka om backar uppför! Vi kommer att fördjupa oss i hur skonsam och effektiv löpteknik ser ut i uppförsbacke och vi kommer sedan att öva på det vi lärt oss genom backintervaller. Häng på du också! Du kommer till anmälan HÄR.

Lämna en kommentar

Shopping cart0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0