Förbättra din uthållighet med långpass!

Våren börjar närma sig sakta men säkert (även om det stundtals känns som mer sakta än säkert) och äntligen märks det av att vi börjar gå mot ljusare tider. Det betyder också att det inte är långt kvar tills loppsäsongen drar igång på riktigt. Är du en av de som ska ta dig an något långdistanslopp i vår och letar efter det perfekta träningsupplägget? Då har vi lösningen för dig i form av Långpass-lördag

Under perioden v.13-v.18 kommer vi att erbjuda långpassträning i grupp varje lördag kl. 10.00. Fokus kommer att ligga på njutbar och hållbar löpning där vi under kursens gång lär oss att vänja kroppen vid att vara ute och springa under en längre tid. Träningspassen pågår mellan 90-120 minuter och sker i lågt tempo med pauser var 20-30:e minut. Upplägget kommer att vara varierat, där det blir en härlig blandning av löpteknik, energiplanering, trail, backar, fartlek och hur man optimerar sin andning. Ifall du missar något pass har du även tillgång till alla 6 pass Online som ljudfiler, så att du kan utföra de på egen hand. Långpass-lördag kommer att hållas på 15 orter och går även att göra helt Online.

Just långpass är ju ett av de viktigaste nyckelpassen när man ska ladda upp inför lopp på lite längre distanser. Att det gör oss uthålligare är nog självklart för de flesta av oss. Men det som däremot kanske inte är lika självklart är hur vi faktiskt blir uthålligare, rent fysiologiskt. Nedan följer några exempel på hur kroppen på olika sätt anpassar sig till uthållighetsträning:

Ökad mitokondrietillväxt – Mitokondrierna är små organeller som finns inuti våra celler. Deras uppgift är att omvandla maten vi får i oss (kolhydrater, fett och protein) med hjälp av syret vi andas in, till energi. Energin som bildas kallas för ATP (adenosintrifosfat) och lite förenklat kan man säga att ATP är cellernas källa till energi. Och för att våra muskler ska orka arbeta under längre tid, behöver muskelcellerna just ATP. Så ju fler mitokondrier man har, desto mer energi kan omvandlas till ATP. Detta resulterar i sin tur i att musklerna orkar arbeta under längre tid.   

Hjärtmuskeln – Den kanske viktigaste muskeln vi har i kroppen är hjärtat. Precis som med all annan muskulatur i kroppen, så behöver även hjärtat tränas. Och detta görs bäst genom just uthållighetsträning. I takt med att man blir uthålligare blir även hjärtmuskeln starkare. Mer specifikt är det kamrarna och förmaken som växer sig större, samtidigt som även hjärtväggen ökar i tjocklek och blir mer elastisk. Detta ger en ökad slagvolym, vilket är en beteckning för hur mycket blod som hjärtat kan pumpa i ett slag. En ökad slagvolym betyder alltså att hjärtat kan pumpa ut en större mängd syrerikt blod i ett slag, utan att behöva slå fortare. På så vis blir hjärtat effektivare på att syresätta resterande muskler i kroppen som arbetar under löpning. Detta gör att du på sikt kommer kunna springa med samma intensitet fast med lägre puls. Dessutom får du även lägre puls i vila. 

Kapillärer och röda blodkroppar – Uthållighetsträning gör även att mängden kapillärer och röda blodkroppar ökar. Kapillärer är kroppens minsta blodkärl. Det är i kapillärerna som blodet avger näringsämnen och syre till kroppens celler. Blodet består i sin tur av bland annat röda blodkroppar som innehåller proteinet hemoglobin som binder syre. Närmare bestämt är det alltså de röda blodkropparna som transporterar syre till våra celler via kapillärerna. Fler kapillärer och fler röda blodkroppar betyder därmed att en större mängd syrerikt blod kan transporteras till de arbetande muskelcellerna. Med andra ord kan kroppen tillgodogöra sig syret på ett mer effektivt sätt, vilket gör att du så småningom kommer kunna springa i ett högre tempo utan att mjölksyra bildas. 

Så med det sagt, hoppas vi ses på Långpass-lördagarna i vår!

Lämna en kommentar

Shopping cart0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0