Fördelar med näsandning

Har tanken slagit dig hur du andas när du springer? Om det är genom munnen eller näsan? Om det är ytligt eller djupt? Om det är avslappnat eller ansträngt? Eftersom andningen ses som en självklarhet för många av oss är det sällan vi faktiskt tänker på att vi andas överhuvudtaget. Men att ge vår andning lite extra uppmärksamhet ibland kan i själva verket gynna oss på många sätt. Framförallt när det kommer till näsandning. Att andas genom näsan har visat sig ha många fördelaktiga effekter på kroppen. Nedan går vi igenom några av dessa.

  1. Skyddar lungorna – Näsandning fungerar likt en värmeväxlare. Genom att andas genom näsan hinner luften värmas upp och fuktas innan den färdas ner i lungorna. Vistas vi i miljöer där luften antingen är väldigt kall eller torr, gör näsandningen att inandningsluften når en lämplig temperatur. På så vis utgör det alltså ett skydd mot våra lungor och gör att de inte blir lika ansträngda när vi andas.
  1. Renar luften – Att andas via näsan har även en renande effekt på luften vi andas in. Näshåren i näsan kan liknas vid ett filter som renar inandningsluften från smuts, bakterier och andra oönskade partiklar och hindrar dessa från att komma ner i lungorna. 
  1. Hjälper oss att komma ner i varv – Genom näsandning aktiveras det parasympatiska nervsystemet, vilket är den delen av nervsystemet som kopplas på när kroppen är i vila. Att andas genom näsan har därför en lugnande effekt på kroppen, och hjälper oss att komma ner i varv. 
  1. Ökar syreupptagningsförmågan – Senare studier har visat att när vi andas in genom näsan passerar luften våra luftvägar, och där ingår bland annat bihålorna. I bihålorna produceras en gas i form av kväveoxid, som visat sig vara särskilt fördelaktig för lungfunktionen. Kväveoxid gör nämligen så att blodkärlen i lungorna vidgas, vilket gör att blodet syresätts på ett mer effektivt sätt. På så vis kan du alltså öka din syreupptagningsförmåga genom näsandning. 

Något som är viktigt att komma ihåg är såklart att det inte är fel att andas med munnen när man springer. Och i situationer där man utsätter kroppen för mycket tung belastning är det en fördel, eftersom man då kan få i sig en större mängd luft på kortare tid. Men med det sagt passar näsandning utmärkt att prova under de lite lugnare passen. Varför inte dra ner tempot på nästa löprunda och testa att andas med näsan några minuter?

Lämna en kommentar

Shopping cart0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0