Låt inte snön sätta stopp för löpningen

Med det plötsliga väderomslaget och snön som bestämde sig för att återvända, är det nog många som bekymrar sig över att detta ska sätta stopp för löpningen. Och visst gäller det att vara lite extra försiktig nu när underlaget är lite mer oberäkneligt, men annars finns det faktiskt en hel del fördelar med att springa i just snö. 

Nedan delar vi med oss av våra bästa tips att tänka på kring löpning i snö:

  • Bra grepp – Oavsett om man ska springa eller gå gäller det att man har skor med bra grepp. Och här finns det lite olika alternativ. Ett smidigt sätt är att köpa broddar som man enkelt drar på över sina vanliga löparskor. Dessa säljs i bl a sportbutiker och på apoteken och brukar gå att komma över för en ganska billig peng. Har man skor med lite grövre sula, tex trailskor, brukar även detta fungera utmärkt på lite halare underlag. Ett tredje alternativ är att dubba sina skor själv, genom att köpa lösa dubbar som man sedan skruvar i sulan för hand. Även dessa finns att hitta i sportbutiker. 
  • Skonsammare för kroppen – Ett mjukt underlag som snö är betydligt mer skonsammare att springa på för kroppen jämfört med exempelvis asfalt. Det ger en skön avlastning för både muskler, leder och ligament som annars tenderar att slitas mycket på lite stummare underlag.
  • Bygger upp muskelstyrka – Att pulsa runt i snömodd gör att det kan kännas lite mer krävande för kroppens muskler att ta sig framåt. Fördelen med detta är att det bygger upp en mycket god styrka i både ben-och höftböjarmuskulaturen eftersom det kräver att man lyfter lite mer på fötterna. 
  • Prestigelöst – Med snö och is som underlag behöver man hålla nere farten ordentligt när man springer. Detta gör att löpningen blir mer prestigelös och avslappnad, eftersom fokus på tid och fart försvinner. Är man en av de som annars brukar tävla mot klockan, kan det vara nyttigt att bryta av med en period med lite långsammare löpning. 
  • Möt våren tillsammans med oss i Vårens löpkursNu är det inte långt kvar tills Vårens löpkurs drar igång och redan nästa vecka är det dags för prova-på-passet. Du är varmt välkommen att delta oavsett nivå, då vi har allt från nybörjargrupper till grupper för erfarna löpare. Även om vädret kanske inte känns särskilt vårigt, ser vi i alla fall mycket fram emot att få möta våren tillsammans med er deltagare! Hoppas vi ses!

Lämna en kommentar

Shopping cart0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0