Glöm inte bort att träna dina posturala muskler

När det pratas om styrketräning är det i första hand de stora muskelgrupperna som oftast får störst uppmärksamhet. Och de är givetvis viktiga att integrera i sin träningsrutin. Men något som däremot diskuteras betydligt mer sällan är vikten av att även träna våra små, djupt sittande muskler –  närmare bestämt våra posturala hållningsmuskler. För saknar vi en god postural förmåga, är det stor risk för att obalanser bildas i kroppen, vilket ofta är den primära orsaken till att smärtproblematik uppstår. Nedan går vi lite djupare in på vad våra posturala muskler gör och vad som kan hända om vi inte tränar dem.   

Vilken funktion har de posturala musklerna i kroppen?

De posturala musklerna kan ses som kroppens stöttepelare. De är våra djupast sittande muskler närmast skelettet och sitter bland annat i vaderna, insida lår, i höften och längs med ryggraden. Dessa muskler är sammanlänkade likt en kedja, där varje enskild länk samspelar med varandra. Vår posturala muskulatur är till för att hålla upp och hålla ihop kroppen. När vi utsätter kroppen för olika typer av belastningar, har de som uppgift att se till att det skapas en jämn belastningsfördelning mellan kroppens alla muskler.   

Vad händer om man inte tränar de posturala musklerna?

I dagens västerländska samhälle har livsstilen övergått till att bli allt mer stillasittande, vilket har gjort att vi successivt frångått människans naturliga rörelsemönster. Detta har resulterat i att våra posturala muskler inte aktiveras i samma utsträckning som de naturligt sätt är menade att göra, vilket på sikt leder till att de inte riktigt fungerar som de ska. När vi väl utsätter kroppen för belastning och de posturala musklerna inte gör sitt jobb, kommer istället de övriga musklerna att gripa in och kompensera för detta. På det sättet bildas muskulära obalanser i kroppen, vilket brukar vara den främsta orsaken till att smärta och värk uppstår.  

Är det för sent att börja med postural träning?

Att gå omkring med muskulära obalanser i kroppen sliter otroligt hårt på den. För att minska risken för långvariga besvär, är det viktigt att redan i ett tidigt stadie försöka motverka att dessa obalanser uppkommer, genom att addera postural träning i sin träningsrutin. Men med det sagt är det aldrig för sent att börja med postural träning. Även om du redan lider av kroniska besvär idag, kan dessa besvär bli betydligt mer lindrigare med hjälp av posturala övningar som släpper på muskelspänningar och balanserar upp kroppen. 

Postural träning i grupp 

Nu är det mindre än en vecka kvar tills vi drar igång med postural träning i grupp! Med fokus på att stärka upp kroppen från grunden, kommer vi med start v. 9 att erbjuda gruppträning i postural träning. Träningspassen kommer att hållas en gång i veckan i våra lokaler i Göteborg och Örebro. Alla åldrar är välkomna och du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet av träning. Mer info och anmälan hittar du HÄR. 

OBS: Begränsat antal platser, först till kvarn gäller.

Lämna en kommentar

Shopping cart0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0