Styrketräning – en broms mot åldrandets effekter

Som löpare är det nog många som kan relatera till att styrketräning inte ligger högst upp på priolistan. Men faktum är att man bör lägga ner tid även på den. Och ju äldre man blir, desto viktigare är det att se till att styrketräningen faktiskt blir av. Nedan går vi igenom några av de många fördelarna som kommer med just styrketräning. 

Motverkar förlust av muskelmassa – I takt med att vi åldras, kommer vi även successivt att förlora muskelmassa. Har man dessutom en stillasittande livsstil kan denna process redan börja så tidigt som i 30-årsåldern. Även om det är en naturlig del av åldrandet, finns det faktiskt metoder som vi själva kan ta till för att bromsa detta förlopp. Att regelbundet träna styrka, har visat sig vara ett effektivt sätt att motverka förlusten av muskelmassa. Och ju mer muskelmassa vi lyckas behålla när vi blir äldre, desto bättre blir förutsättningarna att hålla vår fysiska funktionsförmåga intakt på sikt. 

Förbättrar och bibehåller bentätheten – Med åldern sjunker även bentätheten och risken att drabbas av osteoporos, så kallad benskörhet, förhöjs. Med andra ord innebär alltså lägre bentäthet att skelettet blir svagare, vilket utgör en större risk att drabbas av frakturer. Och ju äldre man blir, desto allvarligare blir konsekvenserna av detta. Men genom att styrketräna regelbundet, kan man på så vis förbättra och bibehålla sin bentäthet, vilket resulterar i ett tåligare skelett och därmed minskad risk att råka ut för benbrott. 

Det är aldrig för sent att börja styrketräna – Oavsett om du haft ett långt träningsuppehåll eller inte har någon träningserfarenhet alls, är det aldrig för sent att börja styrketräna. I många fall betraktas åldern som ett hinder för att utöva styrketräning, men faktum är att du kan tillgodogöra dig nyttan av styrketräning oavsett ålder. Det viktiga är bara att anpassa styrketräningen efter din egen nivå. 

Är du en av de som känner att du vill komma igång med styrketräningen? Då är ett perfekt tillfälle att anmäla sig till Vårpeppen som startar om endast en vecka! Under 3 veckors tid kommer du att utmanas på minst 10 minuters rörelse varje dag med extra fokus på styrka för löpare. Mer info och anmälan hittar du HÄR. 

Lämna en kommentar

Shopping cart0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0