Långpass – vad, hur, varför?

Vad är ett långpass egentligen? Ja, svaret på det kan säkert variera lite beroende på vem man frågar. Nedan reder vi ut vad detta begrepp innebär lite mer i detalj och vad det ger för effekter på kroppen.  

Tid framför distans

Långpass handlar i grund och botten om att vänja kroppens muskler, leder och ligament vid att vara ute under en längre tid för att kunna bygga upp en hållfasthet i dessa strukturer. Och längre tid innebär just att det i första hand är tiden på passet som är det väsentliga, och inte nödvändigtvis hur många kilometer man lyckas få ihop. Varaktigheten kan sedan givetvis variera från person till person och bero lite på om man har ett specifikt mål att träna inför eller inte. Men optimalt brukar vara att långpassen ligger någonstans mellan 90-120 minuter.

Sänk farten

Förutom tiden spelar även tempot en avgörande roll för att få önskad effekt av långpasset. Eftersom syftet med långpass som sagt är att successivt bygga upp kroppen, görs detta bäst i lugnt, behagligt och kontrollerat tempo. Det klassiska misstaget många gör är att gå ut alldeles för hårt och springa alldeles för fort. Då riskerar man istället att slita på kroppen och bryta ned den, samtidigt som även återhämtningsperioden blir längre. Ett bra riktmärke är därför att springa omkring 60-90 sekunder långsammare än det tempo man vanligtvis håller på milen. Man kan också med fördel varva gång och jogg under sina långpass.

Förbättrad uthållighet

Långpassträning har även en mängd fysiologiska fördelar. En av dessa är att det gör oss uthålligare och stärker hjärtat. I takt med att man blir uthålligare blir även hjärtmuskeln starkare. Mer specifikt är det kamrarna och förmaken som växer sig större, samtidigt som även hjärtväggen ökar i tjocklek och blir mer elastisk. Detta ger en ökad slagvolym, vilket betyder att hjärtat kan pumpa ut en större mängd syrerikt blod i ett slag, utan att behöva slå fortare. På så vis blir hjärtat effektivare på att syresätta resterande muskler i kroppen som arbetar under löpning. Detta gör att du på sikt kommer kunna springa med samma intensitet fast med lägre puls. Dessutom får du även lägre puls i vila.

Långpass-lördag

Men att ge sig ut ensam på ett långpass kanske inte alltid är så lockande. Vad är väl då mer passande än att vi till våren kommer att starta upp ytterligare en löpkurs i form av “Långpass-lördag”. Med start v.13 och fram till v.18 kommer vi att erbjuda långpassträning i grupp varje lördag. Långpass-lördag kommer att hållas på 16 orter i Sverige och går även att göra helt Online. Idag är sista dagen att ta del av 100:- boka-tidigt-rabatt. Så passa på att säkra din plats redan idag! Du hittar anmälan HÄR.

Lämna en kommentar

Shopping cart0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0