Så klär du dig för vinterlöpning

Vintern har kommit för att stanna på riktigt verkar det som, och vad är väl härligare än att få pulsa runt i snö på löprundan. Men att springa utomhus på vintern förutsätter också att man verkligen klär sig efter väder, och det är inte alltid helt lätt. En nyckel till att hitta en bra strategi i sitt val av kläder är att använda sig av trelagersprincipen. Nedan reder vi ut vad trelagersprincipen egentligen innebär och ger tips på hur du kan tänka kring klädvalet för vinterlöpning.

Första lagret – närmast kroppen: Det första lagret är det som ligger närmast huden och är till för att transportera bort fukt och hålla dig torr. Detta lager ska vara tunt och här är det rekommenderat att använda en underställströja i ull eller ett syntetiskt material.

Andra lagret – mellanlager: Det andra lagret är ett mellanlager vars funktion är att transportera bort fukt samtidigt som det har en isolerande effekt. Det är detta lager som ger dig mest värme och här är det lämpligt att använda material som ull, fleece eller dun. Beroende på hur kallt det är ute och vilken typ av aktivitet som du ska utföra, är det tjockleken på detta lagret som bör justeras. 

Tredje lagret – ytterlager: Det tredje och sista lagret är det yttersta lagret, som är till för att transportera bort överskottsvärme och fukt samt skydda mot snö, regn och vind. Här är det passande att använda sig av en lätt och tunn skaljacka som är både vattenavvisande och vindtät och som även har ventilationshål. Ventilationshålen är viktiga just för att överskottsvärmen ska ha någonstans att ta vägen. 

Benen: Här finns det lite olika alternativ. Beroende på hur kallt det är ute, kan det ibland räcka med bara vanliga löpartights eller löpartights i kombination med ett par shorts utanpå för extra skydd. Vid väldigt kalla och blåsiga dagar kan det istället vara skönt att ha vintertights med vindskydd, alternativt tights som är fodrade inuti. Det går även bra att springa med vindbyxor om man har underställ i fukttransporterande material under. 

Huvudet: Här är en mössa eller pannband i funktionsmaterial att rekommendera samt att det även kan vara skönt med en buff runt halsen för extra värme. 

Händerna: När det gäller handskar bör man välja ett par i ett lätt material som andas bra. En stor favorit hos oss på VarjeSteg är Ultra Flip Glove från Ultimate Direction, som med sitt smarta ytterskal runt fingrarna, höjer temperaturerna med flera grader inuti handsken. Du hittar löparhandskarna HÄR

Fötterna: Sedan får man inte glömma bort att se till så att fötterna håller sig torra och varma. Därför är det även här viktigt med ett material som transporterar bort fukt, som exempelvis ull eller CoolMAX. Ytterligare en favorit hos oss på VarjeSteg är trailstrumporna från Injinji som du hittar HÄR.

Sist men inte minst glöm inte reflexer och pannlampa så att du syns ordentligt och framförallt, glöm inte att njuta!

Lämna en kommentar

Shopping cart0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0