Löpning i regn – tips på hur du kan tänka kring kläd- och skoval   

Denna veckan har bjudit på en hel del ostadigt väder och det har varit regnigt och blött på många orter i Höstens löpkurs. En återkommande fråga i löpgrupperna har därför inte helt oväntat varit: “Hur ska jag klä mig när det regnar ute?”. Nedan har vi samlat våra bästa tips på hur man kan tänka kring kläd-och skoval innan man ger sig ut på en löprunda i regnet. 

Klä dig inte för varmt

Ett vanligt fel många gör när man ska springa i regn är att klä sig alldeles för varmt. En tjockare bomullströja ihop med en helt vattentät regnjacka känns ofta som en bra idé i början av rundan. Men ganska snabbt kommer man att märka att fukten inte har någonstans att ta vägen, och då blir resterande delen av passet en väldigt svettig upplevelse. Det man istället bör satsa på är att ha ett plagg i funktionsmaterial närmast kroppen, som andas och transporterar bort fukten istället för att stänga inne den. När det sedan kommer till hur man ska klä sig utanpå, är en lättare regnjacka i vatten-och vindavvisande material att rekommendera. Viktigt även här är att den andas och kan transportera bort fukt från kroppen. Blöt kommer man bli i vilket fall som helst om man springer i regn, men oftast är det minst obehagligt att bli det utifrån jämfört med inifrån. Med de nuvarande hösttemperaturerna, räcker två lager gott och väl. Men när graderna letar sig ner under 10-strecket och ner mot 0, kan även ett mellanlager vara behövligt. Förslagsvis i material såsom ull eller fleece, som både har ventilerande egenskaper och samtidigt håller värmen bra. 

När det kommer till hur man ska klä sig nertill, brukat det oftast räcka med vanliga löpartights. Under lite kyligare och våtare väderförhållande kan det även vara skönt med ett par vattenavvisande shorts utanpå tightsen för extra värme och skydd.  

Undvik bomullsstrumpor i skorna

Oavsett väder är inte bomull ett material som är särskilt väl anpassat för löpning. Och har man det på fötterna under en regnig löptur, kommer det till slut kännas som att springa omkring med två tunga trasor i skorna. För att optimera fötternas komfort är därför återigen funktionsmaterial att föredra även när det kommer till valet av strumpor. Vid lite kallare temperaturer går också ullstrumpor lika bra att använda.   

Välj skor med mönstrad sula för ett fastare grepp

Blött väder innebär också halare underlag, och med det följer en ökad skaderisk. För att löprundan i regnet ska kännas lite tryggare, kan det därför vara skönt att byta ut sina vanliga löparskor mot en sko med lite mer mönstrad sula som ger ett fastare grepp. Du vet väl om att du kan boka in tid för skoutprovning på hemsidan: www.varjesteg.se/skoutprovning

Lämna en kommentar

Shopping cart0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0