Variera löpunderlaget i sommar – byt den monotona asfaltsrundan mot ett härligt löppass i sanden

När det kommer till löpunderlag är asfalterade trottoarer oftast det man möts av när man kliver utanför dörren och ska ge sig ut på sin löprunda. Att springa på asfalt är inget fel i sig, men då det är ett väldigt hårt underlag bör man ha med sig att det kan orsaka slitage på kroppen. Därför är det bra att variera underlag när man springer. Nu såhär i sommartider är det exempelvis perfekt att byta ut sin vanliga monotona asfaltsrunda mot ett härligt löppass i sanden istället! Nedan listar vi några av de många fördelarna som finns med just sandlöpning. 

Bygger upp styrkan – I och med att sand är ett mjukt och ojämnt underlag som ständigt skiftar mellan varje fotisättning, är det styrkemässigt mer utmanande att ta sig framåt jämfört med på flacka underlag. Att springa i sand är därför ett effektivt sätt att snabbt bygga upp styrka i de muskler och strukturer som annars kan vara svåra att komma åt på platt mark. Exempelvis drar fotleder och småmuskler i fötterna stor nytta av sandlöpning, då det ojämna underlaget gör att de utsätts för ökad belastning och får jobba hårdare. 

Optimerar löptekniken – Något som optimerar just löptekniken är dessutom att springa barfota i sanden. Kombinationen av det mjuka underlaget ihop med bara fötter, gör att vi automatiskt får ett lite annorlunda löpsteg som liknar vårt naturliga rörelsemönster. Dels blir det mer naturligt att ta kortare steg och landa under sig, eftersom underlaget gör det svårt att trycka ifrån i steget. Dels blir det mer naturligt att undvika att landa på hälen, då det sannolikt inte känns lika behagligt utan skor. 

Förbättrar konditionen – Sandlöpning är även ett perfekt sätt att boosta konditionen. Eftersom ojämnheterna i underlaget är mer påfrestande för muskulaturen i kroppens nedre extremiteter, är det också mer energikrävande. Med några ruscher på stranden kan du därför få upp flåset rejält och förbättra konditionen snabbt och effektivt. Hur krävande det är beror dock på hur blöt eller torr sanden är. Ju torrare desto jobbigare. Men har du inte vana  av sandlöpning sedan tidigare, rekommenderas att börja i lite blötare sand för att successivt vänja kroppen. 

Lämna en kommentar

Shopping cart0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0