Upplevelser på bohusleden 65km, etapp 1-5 (blåvätterna till angered kyrka)

Martin Lanzén, postural tränare & ledare för VarjeStegs löpkurser i Kungälv delar med sig av sina upplevelser från helgens äventyr på 5 etapper av Bohusleden, 65km:

Jag och Nathalie sprang de första fem etapperna på Bohusleden från Annebergs station (lite norr om Kungsbacka) till Angered kyrka den 30/4-2022. Det är en sträcka på 65km och över 1650 höjdmeter. Vädret var perfekt, dvs växlande molnighet och 10-15C och det var bäddat för en fantastisk dag.

Värt att notera är att jag har sprungit mycket tidigare, men som många andra har jag fått löprelaterade skador efter jag presterat som bäst. Om jag backar några månader så kunde jag inte springa mer än 6-8km utan att få ont i foten och om jag backar ytterligare några månader så sa en sjukgymnast att det inte var säkert att jag skulle kunna springa igen. Med både posturalträning och förändrad löpteknik så tycker jag nu att det är bevisat att det går fint att springa igen.

Hur kommer man på en så här galen idé?
Nathalie frågade om jag ville följa med på en träningstur på ca 70km. Först var jag väldigt skeptisk med tanke på att jag ganska nyss kommit tillbaka från en tid med löprelaterade överbelastningsskador. Jag vill bli helt återställd och har som mål att kunna springa ett ultralopp i sommar. Egentligen kände jag mig inte alls redo för att springa så många mil, utan hade egentligen tänkt kliva av efter 25-30km. Gunnar som också skulle sprungit hela sträckan var hemma i sjukstuga och jag blev uppmuntrad att springa hela sträckan. Detta blev ett sätt att testa om jag har lärt mig att möta marken mjukt och på så sätt hålla för längre sträckor. Hur det gick kommer senare…

Förberedelser
För att orka springa långt är det lite att tänka på innan man ger sig iväg såsom:

  1. Ta med sig tillräckligt med energi eller kunna handla på vägen.
  2. Se till att kunna dricka kontinuerligt. Löpväst med plats för minst 1 liter vatten är bra och sedan fylla på när det ges möjlighet längs vägen.
  3. Kläder som inte skaver. Gärna använda kläder som man sprungit i tidigare och vet fungerar.
  4. Smörja in känsliga partier med vaselin såsom fötter och ljumskar.
  5. Tejpa bröstvårtorna om man är kille. Tjejer brukar lösa det med sport-BH. Kanske funkar även för killar, men det har jag inte hunnit prova än.
  6. Vara posturalt i balans. Är man skev eller stel i kroppen så sliter det mycket. Jämför gärna med en bil där obalanser märks väldigt tydligt och snabbt blir kostsamt.

Klockan ringde vid 04:45 och jag fick vara med om soluppgången när jag väntade på bussen i Kungälv. Vi möttes upp på tåget mot Kungsbacka som kom fram till Annebergs station vid 06:34 och äventyret kunde börja.

Etapp 1: Blåvättnerna – Stensjön 19km
Bohusleden börjar där Hallandsleden slutar och är en väldigt omväxlande sträcka med både fantastisk natur, lite asfalt och en fin avslutning vid Gunnebo slott. Inte helt oväntat så gick första etappen lätt och vi kunde fylla på med vätska på Gunnebo slott. Det är bra att äta och dricka kontinuerligt så att man aldrig dippar helt. En bra rekommendation är att få i sig något att äta var 20:e minut och att smådricka ofta. Första sträckan blev det mest vatten, men jag hade grundat med mycket havregrynsgröt så jag kände inte något sug på att äta så mycket, men jag fick i mig en avokado och vi delade på en paprika. Humöret var på topp och eftersom vi springer långsamt (ca 7min/km) och pulsen är låg så kunde vi prata obehindrat. Under en så här lång tur hinner man prata om både det ena och andra.

Etapp 2: Stensjön – Skatås 8km
Väldigt lättsprunget på stora breda stigar. När vi närmade oss Delsjön så började kroppen säga ifrån. Även om det inte hade gått så fort så är det ändå på gränsen av vad jag sprungit senaste året. På inrådan från Nathalie så stannade vi och gjorde ett antal posturalövningar. Detta gjorde stor skillnad. Förmodligen var det en kombination av att stretcha/aktivera posturalmusklerna och att ta en paus från löpningen. Det gick lättare efter det stoppet och vi kunde glida in på Skatås motionscentral för att ladda med både energi och vätska. En bonus var att vi kunde se hur det gick för Fredrik och Patrik som sprang Aktivitus Trailrace – SM ultratrail 73k med mål i Skatås samma dag. De gjorde både riktigt bra ifrån sig och slutade 3:a och 9:a i M50-klassen.

Etapp 3: Skatås – Kåsjön 10km
Fortsatt fina stora stigar till en början men nu börjar det bli lite mer kuperat stökigare stigar. Höjdpunkten på sträckan är Getryggen där man har utsikt över hela Göteborg. Sedan är det fina stigar igen bort mot Kåsjön där man bör stanna och bada om man får chansen. Både hopptorn och sandstrand så det finns något för alla.

Etapp 4: Kåsjön – Jonsered 8km
Detta är andra gången jag springer den här sträckan och förra gången så var det slutet på Activitus Trail Race 61km. Den var rejält jobbig sist och det var återigen en tung sträcka som aldrig verkar ta slut. Det börjar nu märkas att Nathalie har ett stort försprång när det gäller löpteknik och fler löptimmar per vecka under lång tid. Hon trippar fortsatt lätt och kvittrar i skogen medan jag börjar känna mig allt tyngre och förmodligen inte var like pratglad som tidigare. Det är i och för sig inte så konstigt eftersom vi nu är uppe i maratondistans och ungefär dubbelt så långt som jag sprungit hittills i år. En fördel med att vi gör en nöjeslöpning och inte är på tävling är att det inte är någon hets. Är man trött så kan man stanna. Ser man något fint så kan man stanna och njuta av det. Råkar man som vi gjorde gå förbi Poppels bryggeri så kan man stanna och fylla på med vätska.

Etapp 5: Jonsered – Angereds kyrka 12km
Även om jag kände mig väldigt sugen på att ta en kall öl på uteserveringen vid Poppels bryggeri och sedan hoppa på pendeltåget mot Göteborg så lyckades jag få upp farten igen genom att gå i de långa och branta uppförsbackarna ifrån Jonsered in i skogen. Vi pratade här med Gunnar på telefon vilket gjorde att jag glömde bort att det var tungt och fick lite ny energi. Den här sträckan är klart tyngst. Klart mest kuperad och även stökig terräng, men oj så vackert. Under den här sträckan så frågade Nathalie hur kroppen kändes. Jag svarade att fötterna har tappat sin spänst och att de nu känns som död materia. Men även om det kändes så gick det att lunka vidare i hyggligt tempo. Väl vid Angereds kyrka så erkänner jag att det var rätt skönt att vara i mål. Vi hade då sprungit 65km och 1650 höjdmeter vilket tog drygt 10h.

Dagen efter
Med tanke på hur mina vader och fötter kändes på slutet så var jag beredd på att det skulle ta lite tid att återhämta mig, men även om det initialt var lite stelt så var jag strax igång och kunde till och med springa obehindrat redan dagen efter. Jag har jobbat med min löpteknik de senaste åren, men känner ändå att jag har tagit ett stort kliv sedan jag började på VarjeSteg som deltagare förra året och ledare detta år. En mjukare landning är skonsammare för kroppen och effekten blir förstås mer påtaglig på längre sträckor.

Sammanfattning
Vi hade gott humör under hela sträckan och allt flöt på fint förutom att vi höll på att stå på näsan lite då och då när vi inte lyfte tillräckligt på fötterna. Nyckeln till att hålla humöret på topp tror jag är att inte ha bråttom och se till att äta och dricka under hela tiden. Det gör också väldigt gott att vara förberedd med bra utrustning som man har provat ut tidigare. Jag inspekterade mina fötter efter målgång i Angered och kunde konstatera att jag inte hade några skavsår eller blåa tår. Jag har sprungit i Altraskor och Injinistrumpor i många år nu och får inte skavsår längre.

Stort tack till Nathalie som pushade mig att göra detta, men också coachade mig igenom det. På 10h får man gott om tid att träna på de saker hon tipsar om och vi skrattade mycket under turen. När jag tänker tillbaka så är det ett stort leende jag kommer ihåg tydligast.

/Martin Lanzén, postural tränare & ledare i VarjeStegs löpkurser i Kungälv

Lämna en kommentar

Shopping cart0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0