Traillöpning – ett tillfälle att lyssna på kroppen och inte låta klockan bestämma

Nu har vi snart kommit halvvägs in i Vårens Löpkurs och temat för denna veckas pass är traillöpning, något som uppskattats av många! Att vistas i naturliga miljöer har visat sig ha en avslappnande och rogivande effekt på både kropp och själ, och vad är väl bättre än att kunna kombinera detta med löpning? Nedan listar vi några av de många fördelarna som traillöpningen för med sig.

Skonsamt underlag – Först och främst är det mjuka underlaget något som vi kan dra stor nytta av i trail. Att springa i skog och mark har en mer stötdämpande verkan på kroppen. Detta gör det till ett skonsammare underlag för muskler, leder och ligament, då de slipper utsättas för hårda stötar och förslitningsskador, som annars kan uppstå efter många mil på asfalt. 

Naturlig styrketräning – En trailrunda i skogen kan bjuda på allt från tuffa uppförsbackar till branta nedförsbackar och tekniska passager. Genom att det skiftar så pass mycket i terrängen, får kroppensmuskulatur på så vis naturlig styrketräning när den förflyttar sig i dessa miljöer. 

Höjdmeter och syreupptagningsförmåga – När man springer trail brukar man oftast tillgodogöra sig en hel del höjdmeter. Genom att springa på lite högre höjd, utsätter detta hjärtat för en högre belastning, vilket därigenom förbättrar syreupptagningsförmågan på sikt.

Prestationsfritt och prestigelöst – En vanligt förekommande tendens hos många löpare är att ständigt värdera sin löpning utifrån prestation och mål. Och visst är det motiverande att ha ett mål att sträva mot, och visst är det en oslagbar känsla när man lyckas uppnå det. Men ibland kan det vara skönt att släppa prestigen för en stund och bara springa för att det är lustfyllt – utan krav på distanser, pulszoner eller kilometertider. Då passar trail perfekt! Att springa i skogen innebär som sagt lite mer kuperad och utmanande terräng, vilket gör att du behöver sänka farten naturligt. Dessutom behöver du lyfta blicken och planera din löpning för att undvika att snubbla på rötter och annat som kan utgöra hinder på vägen, och det kräver att du är närvarande här och nu. Traillöpningenger dig tillfälle att verkligen lyssna på kroppen och inte låta klockan bestämma.

Vackra miljöer – Sist men inte minst bjuder traillöpningen på vackra miljöer och njutfulla naturupplevelser. Så var noga med att verkligen lyfta blicken när du är ute på din trailrunda och verkligen se dig om och ta in det fina runt omkring dig!

Lämna en kommentar

Shopping cart0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0