Bli kvitt vintertröttheten – spring dig piggare och gladare! 

Vid den här tiden på året är det nog många av oss som känner av den årliga vintertröttheten som brukar göra sig påmind. Energinivån dalar och orkeslösheten är ett faktum. Även om vi numera börjar gå mot ljusare tider, får vi nog tyvärr vänta ett tag till innan våren och solen är här för att stanna på riktigt. Men fram till dess är låga energinivåer och orkeslöshet något som vi faktiskt kan göra något åt! Och det är här som löpningen kommer in i bilden.

De fysiologiska och sjukdomsförebyggande effekterna som löpning har på kroppen känner de flesta av oss till. Men på senare tid har även de psykiska effekterna uppmärksammats. När vi är ute och springer triggas nämligen en rad olika reaktioner i hjärnan. Bland annat utsöndrar hjärnans nervceller så kallade signalsubstanser i form av serotonin, dopamin och noradrenalin samt hormonet endorfin. Kanske har du själv flera gånger upplevt den där härliga och behagliga känslan som infinner sig efter ett löppass. Det som du känner av då är de olika signalsubstansernas egenskaper som kickat in. Serotonin har en lugnande och tillfredsställande effekt. Dopamin är länkat till vårt belöningssystem och genererar en känsla av välbefinnande. Noradrenalin har en uppiggande effekt som göra att vi känner oss alerta. Och slutligen har endorfin en smärtlindrande effekt, då det kan liknas vid kroppens egna morfin. Tillsammans bidrar alltså dessa substanser till att vi känner oss både piggare och gladare efter ett löppass.

Så nästa gång du känner att orken tryter och energidepåerna behöver fyllas på – testa att ge dig ut på en prestigelöst löprunda där du låter kroppens dagsform bestämma tid och tempo. För att nå de positiva psykiska effekterna, behöver inte löpning innebära maxpuls och blodsmak i munnen. Det viktigaste är att du får in löpningen som en kontinuerlig rutin i din vardag.  

Delad glädje blir också dubbel glädje, så häng med i vårens löpkurser där du lär dig allt om hållbar löpning! Mer info HÄR

Lämna en kommentar

Shopping cart0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0