Så undviker du “januari-hetsen” och får löpträningen att hålla 

Januari månad är för många synonymt med nystart och livsstilsförändring. Därför är det inte ovanligt att det nya året inleds med att man avlägger det där nyårslöftet om att man ska komma igång med träningen. År efter år kan man se samma trend upprepa sig: först en massiv träningspik som håller i sig i några veckor, som sedan sakta men säkert planar ut och avtar. När alla runt omkring en är så ivriga med att komma igång är det lätt att man själv dras med i träningshetsen. Men något som är viktigt att påminna sig själv om är att det inte bara är i januari som vi vill att träningen ska hålla. Vi vill ju att den ska hålla året ut!

Nedan följer några tips på hur du undviker “januari-hetsen” och får löpträningen att hålla i det långa loppet:

Hitta ditt varför – Först och främst är det viktigt att du funderar kring din inre motivation. Varför vill du löpträna? Är det för välmåendets skull? För att det är kul? Eller är det för att du vill jaga bättre tider? Oavsett vad så är din inre drivkraft en avgörande nyckel för att kunna bibehålla kontinuiteten i löpningen. 

Sätt upp konkreta och realistiska mål  När du har kommit fram till ditt varför, är ett lämpligt nästa steg att sätta upp konkreta mål med din löpträning. Att ha något att sträva mot underlättar enormt för att ta sig ut på löprundan även de dagar då det kan kännas lite motigt. Men kom ihåg att sätta upp realistiska mål. Känns inte målet nåbart är risken stor att det får en kontraproduktiv effekt, och att du istället känner dig stressad och pressad av att du måste uppnå det. 

Planera – I en stressig vardag kan det ibland kännas svårt att hitta en lucka att avsätta tid för löpningen. Något som då kan underlätta är att man i slutet av varje vecka faktiskt tar sig tiden att planera in löppassen i kalendern inför kommande vecka. Och varför inte boka in ett pass med en vän? Det är ett perfekt sätt för att verkligen se till att man avsätter tiden för löpningen, samtidigt som man kan peppa varandra när det känns lite extra tungt att komma ut. 

Gå inte ut för hårt – Ett vanligt misstag många gör är att gå ut för hårt i uppstartsfasen. Och visst är det svårt att bromsa sig när man är taggad på att komma igång. Men tar du ut dig maximalt i början är det dels mycket troligt att du efter ett tag kommer tappa sugen, och dels är risken stor att dra på sig en skada som i värsta fall sätter stopp för löpningen helt. Börja därför istället lugnt och öka successivt i takt med att kroppen vänjer sig vid träningsbelastningen. 

Lämna en kommentar

Shopping cart0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0