Måste löpning handla om prestation?

Ja, det tål att tänkas på det där. Handlar löpning verkligen om prestation? Ja, till viss del skulle jag säga. Men tolkningen av det ordet är ju subjektiv. 

Vad är prestation? 

En del tolkar ordet som att man måste bevisa för andra. Att leverera ett resultat. Det kan vara en placering på en tävling. Det kan vara en viss tid på en given distans. Det mätbara. Det som gör att du räknas mot de andra. 

Jag tror att en del menar att löpning handlar just om det här. Prestationen som något mätbart. Att du är den tiden som du springer loppet på. Eller de antal mil i veckan som din träningsdagbok säger att du är. 

Men. 

Jag tror att det finns en annan tolkning av prestation också. Kanske en tolkning som inte är så vedertagen, men som ändå passar in. För många handlar ju prestation om att faktiskt åstadkomma något. Att bevisa något. Men, vem skall du bevisa för? 

När man pratar löpning så är det ofta ett känsligt ämne. Skall du prata tider? Skall du jämföra? Jag fick frågan häromdagen ”vad är ett bra löptempo som inte är dåligt?” 

Jag fick resonera lite och det slutade med att jag sa att den frågan har inte ett svar, och om det finns ett svar så kan jag iallafall inte ge det. 

Jag tror att det är just därför som så många drar sig för att ge sig ut och springa. 
Man måste ju träna först. Träna för att bli bra. Iallafall tillräckligt bra så att man kan springa sedan. För man kommer ju få frågan. Hur mycket springer du? Hur snabb är du?

Men åter till prestation. Det handlar i många fall om att bevisa för sig själv att man kan. Att det är något man kan göra. Ge sig ut och springa. Prestationen är helt och hållet din egen. För dig själv. 

Jag hörde ett resonemang nyligen som handlade om att befria sig från prestation. Att vi mår bättre av att inte prestera hela tiden utan att ta det som det kommer. Det är något som jag tror många skulle behöva ta till när det gäller sin träning. När det gäller sin löpning. Det hela handlar ju om att röra sig. Att hitta glädjen i att röra sig enligt vad kroppen vill för stunden. Vi pratar ofta om det här inom VarjeSteg, att det är viktigt att lyssna in på vad kroppen vill. I det läget handlar det ju mindre om att räkna tempo, mil i veckan, eller något annat mätbart som vi kan jämföra oss med. 

Det handlar ju mer om att släppa det. Att vara i nuet. Att upptäcka hur rörelsen gör att vi känner oss bättre. 

Att löpning då är prestation, vad menar jag? Jo, att man släpper kraven på rörelsen. Att istället ge efter för rörelse och hur kroppen känner sig. Att bara inse att kroppen kan mer än du tror om du ger den rätt förutsättningar. Det betyder att kroppen kan prestera mycket mer än du tror. 

Du måste bara våga släppa kraven. Förhoppningsvis kommer du då att upptäcka att all rörelse är något som hjälper dig. Som gör att du kan prestera. 

/Martin, dipl. Löpcoach, Rörelsecoach & Postural tränare

1 svar på ”Måste löpning handla om prestation?”

Lämna en kommentar

Shopping cart0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0