Så undviker du skavsår och blåsor

Som löpare är det få saker som är tristare än när man får dras med skavsår och blåsor som inte vill läka. Kanske har du själv tvingats avbryta en löprunda på grund av ett irriterande skoskav någon gång. Hur som helst är så kommer därför här några tips på hur man med enkla medel kan förebygga detta. 

Se till att springa i ingångna skor

Ett vanligt misstag är att många av oss är för ivriga med att inviga våra nyinköpta löparskor. Och visst är det lockande att ge sig ut med en gång och se vad de går för. Men just i det här fallet, är det snällast mot våra fötter att låta de vänja sig successivt vid skorna. Ett tips är därför att börja med att gå in skorna kortare sträckor. Allt eftersom fötterna blir mer vana, kan man sedan bygga på sträckan lite åt gången, för att slutligen övergå till löpning och följa samma princip där.   

Bred tåbox

Att tårna och fötterna får plats i skorna och inte blir ihoptryckta är en huvudregel för att undvika skavsår. Det är även extremt viktigt för fotens funktion. En bra regel är att kunna spreta på tårna i skon, då finns det tillräckligt med utrymme för foten att göra sitt jobb. För att se om skon är tillräckligt bred i tåboxen kan du även testa att ta ut sulan ur dina skor och ställa dig på den, hela foten ska få plats på sulan annars innebär det att din fot blir ihoptryckt och inaktiverad i skon. Exempel på skor med bred tåbox är Altra.

Välj rätt strumpor

Materialet på våra strumpor har större betydelse än vad man kanske kan tro. Eftersom våra fötter innehåller en stor mängd svettkörtlar, bildas en hel del fotsvett under en löprunda. Springer vi då exempelvis i en bomullsstrumpa, finns det ingenstans för värmen att ta vägen eftersom bomullen suger åt sig fukten från de svettiga fötterna. Då kan fötterna kännas instängda och fukten kan orsaka friktion mellan strumpa och fot, så att de gnids mot varandra. Därför bör man istället använda strumpor i syntetmaterial eller i ull, eftersom egenskaperna hos dessa material är gjorda för att transportera bort svett och fukt från huden. Vill du hålla fötterna svala och torra i höst, är ett tips att kolla in vår webbutik. Där hittar du flera olika varianter på tålöparstrumpor från det populära märket “Injinji”.

Plåstra om utsatta ställen

Ett bra sätt att förebygga skav och blåsor, är att redan innan passet plåstra om hudområden som är extra utsatta när vi springer. Exempel på sådana områden kan vara hälarna eller på sidorna om framfötterna. En rekommendation är att se till att använda plåster som är särskilt anpassade för just skavsår, exempelvis “Compeed”. Alternativt att man använder skavsårstejp, som blir som ett extra lager hud på fötterna.

För långa uthållighetslopp

För dig som springer längre distanser som exempelvis maraton eller ultra, kan det även vara aktuellt att förebygga ytterligare. Då kan det vara passande att använda skavsårssalvor som blir som en skyddande hinna mot friktionen som annars uppstår mellan fot och strumpa/sko. En favorit bland många löpare är salvan “Sportslick”. Den kan användas på hela kroppen och smörjs på med ett tunt lager innan loppet på områden där man vet med sig att skav och irritation ofta uppstår

Lämna en kommentar

Shopping cart0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0