Höstmörkret innebär inte slutet för utomhuslöpning!

Sensommaren börjar gå mot sitt slut och sakta men säkert har hösten börjat göra sig påmind. En del kanske tänker att hösten innebär slutet för utomhuslöpning. Men faktum är att höstens klimat lämpar sig perfekt för just löpning. Nedan följer några punkter som kan vara till hjälp för att underlätta din löpträning under hösten. 

Ta vara på den vackra naturen

Under hösten och vintern spenderar vi generellt sätt mer tid inomhus och ofta drar vi oss för att gå ut om vi verkligen inte måste. Och visst kan det kännas motigt att snöra på sig löparskorna en grå dag när regnet hänger i luften. Men det man inte får glömma bort är att höstmånaderna inte bara bjuder på mulna dagar och piskande regn, utan också på en magisk natur. Därför är hösten en perfekt årstid för att ge sig ut på en löprunda i skogen! Där kan vi andas frisk och syrerik luft, njuta av naturens vackra färgpalett och samla ny energi. Varför inte ta med en vän och springa ett härligt trailpassihop? 

Sänk ribban

Vissa dagar kan vara svårare än andra att hitta motivation till att ta sig ut på en löprunda – och det är helt okej! Ibland känns soffan, en kopp te och en mysig serie mer lockande och då får man helt enkelt lyssna på kroppen. Men för att det ska underlätta att ta sig ut även när det känns som allra motigast, är ett tips att sänka ribban. Varje pass behöver inte innehålla kvalitet, pågå i flera timmar eller ge blodsmak i munnen. Ibland räcker det med en kortare runda bara för att komma ut en stund. 15 minuter kan gott och väl räcka vissa dagar, och skulle man ändå få feeling så är det ju bara att köra på!

Kläder efter väder

För att kunna hålla oss varma och torra i höst krävs det att vi har koll på klädernas funktion. Därför är ett bra tips att använda sig av trelagersprincipen. Det första lagret är det närmast kroppen och har som uppgift att transportera bort fukt från huden så att vi håller oss torra. Här är det passande att välja en underställströja i ull eller syntet. Det andra lagret är till för att hålla värmen och isolera, samtidigt som det ska kunna transportera fukten vidare bort från kroppen. Här passar det med en fleecetröja eller en tröja i ull, där tjockleken på plagget kan variera beroende på väderförhållanden och temperatur. Det är med hjälp av detta lager som vi kan reglera kroppstemperaturen, genom att ta av/på om vi blir varma/kalla. Det tredje och sista lagrets funktion är att skydda oss mot regn, snö och blåst. Här är det optimalt med en skaljacka med andningsfunktion och ventilationsöppningar, så att överskottsvärme och fukt transporteras bort från kroppen, samtidigt som vi behåller värmen.         

Se till att synas i mörkret

Höstmörkret betyder som sagt inte slutet för utomhuslöpning, men då krävs det också att vi syns när vi springer! Var därför noga med att alltid bära reflexer, exempelvis i form av en reflexväst, reflexband, eller reflexer som är inbyggda i kläderna. Var också noga med att se till att reflexerna är CE-märkta och uppfyller säkerhetskraven. Oavsett om du springer i skog-eller stadsmiljö kan det även vara klokt att investera i en pannlampa. I VarjeStegs webshop hittar du pannlampan “LED Lenser NEO10R”, som är särskilt utvecklad för stiglöpning/traillöpning och ger ett bra ljus där det behövs som mest.  

Lämna en kommentar

Shopping cart0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0