Alla löpare är stela, eller…?

En vanlig fördom som man ofta stöter på som löpare är att man antas vara stel och orörlig. Tyvärr är det en fördom som allt för ofta faktiskt stämmer in. Kanske känner du dig själv träffad, efter att någon gång ha testat på ett yogapass och knappt kommit ner i de olika positionerna. Men hur kan vi då göra för att en gång för alla slå hål på alla dessa fördomar om stela löparkroppar? Svaret är rörlighetsträning genom Postural träning!

När vi springer utsätter vi våra muskler, senor och ligament för en enorm belastning. För att undvika att skador uppstår, är det därför först och främst viktigt att vi har en skonsam och hållbar löpteknik som sker på ett naturligt sätt. Men för att vi ska kunna bibehålla en god löpteknik krävs det också att vi övar upp vår rörlighet. I just löpning är exempelvis höftböjarmuskulaturen en väldigt central del, då den har som uppgift att lyfta upp benen under oss när vi springer. Är vi då inte tillräckligt rörliga kring höften resulterar det i att andra delar av kroppen får kompensera för stelheten. Vanligt är att hälsenor, knän och ländrygg blir överbelastade och börjar smärta, samt att det även kan orsaka spänningar i musklerna kring lår och vader. 

Så för att se till att undvika att onödiga skador ska begränsa oss i vår löpning, är det därför viktigt att vi avsätter tid för rörlighetsträning och inför det regelbundet i vår träningsrutin. Med en rörligare kropp kommer du som löpare kunna utnyttja musklernas kapacitet till fullo och på så sätt få till ett mer kontrollerat och effektivt löpsteg. Med rörlighet syftar vi på Postural träning där vi kombinerar stretchövningar med aktiveringsövningar. Att enbart stretcha är väl skönt, men då tar vi bara bort ”symptomen till smärtan”, därför behöver vi också stärka upp grundorsaken till varför muskeln blivit stel från början. På VarjeStegs hemsida har du som medlem tillgång till en träningsbank på över 50 pass, där du bland annat hittar en hel kategori med fokus på varierade rörlighetspass med fokus på postural träning. Varför inte testa på ett pass redan idag? 

Vi erbjuder även individuellt anpassad postural träning för en förbättrad kroppsfunktion genom funktionstester & hållningsanalys. Detta är bra för dig som upplever återkommande smärta när du går/springer eller vill optimera din rörelse och funktion. Nathalie & Martin är diplomerade psyioscale coacher & postural tränare. Postural träning handlar om att se över grundorsaken till smärtan och inte enbart lindra symptomen. Din kropp är en enhet och då gäller det att behandla den som en enhet. Individuellt anpassad postural träning kan du läsa mer om HÄR.

Lämna en kommentar

Shopping cart0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0