Fördelarna med traillöpning

Nu är det äntligen dags för hösten att komma. Ni vet när den första dagen kommer då man känner den svalare luften och ljuset blir lite annorlunda. Tittar man på träden börjar man se att björkens löv börjar gulna, och man känner en annan doft från skogen än vad man gör under sommaren. Och det är verkligen en tid att ta tillvara på. Många kan bli uppgivna över att sommaren är över. Jag själv ser det bara positivt, äntligen börjar hösten och traillöpningen när den är som bäst!

Men, vad är det som är så bra med att springa i skogen då? Till att börja med finns det väldigt många mer argument än vad jag listar upp nedan. Och vi prioriterar våra argument på olika sätt. En del blir viktigare för oss medan andra inte är lika viktiga som de är för dig. 

Fördelarna med traillöpning:

Du blir starkare! 
Ja, visst är det väl fantastiskt? Genom att springa på ojämnt underlag så måste du korrigera stegen hela tiden vilket gör att du hela tiden får en ojämn belastning. Detta gör att dina muskler runt om i kroppen stärks på ett helt annat sätt än vad det gör att springa på platta asfaltvägar där du hela tiden har ett jämnt steg. För att inte tala om musklerna i foten. Om du har en sko som inte är så dämpad så bygger du muskler på ett väldigt bra sätt.

Du behöver inte lika dämpade skor när du springer på stigar.
För som sagts ovan så är marken mjukare i skogen än på asfalt. Underlaget dämpar dig på ett helt annat sätt. Och dessutom blir du starkare när du springer med mindre dämpning på ojämnt underlag. Men, ta det försiktigt om du inte är van, fotens muskler är små och blir lätt ansträngda om de inte är vana. 

Du får släppa all stress runt omkring dig.
Om du springer snabbt så behöver du koncentrera dig på underlaget, och då går det inte att tänka på det där mötet du hade på jobbet, eller projektet som måste slutföras imorgon. Du behöver vara närvarande och fokusera på stegen och underlaget. Och, om du inte springer snabbt så har du lättare att fokusera på omgivningen. Stanna upp och lyssna på skogens ljud. Känn dofterna från växterna. Se om du hittar ett blåbärsris där du springer. Bli ett med skogen. 

I skogen behövs ingen klocka.
Min stig som jag springer hemma är omkring 4 km och det tar utan större bekymmer 30 minuter. Din stig som du springer hemma kanske också är 4 kilometer och den springer du på 20 minuter. Eller 40 minuter. Men, är din stig lika backig som min? Eller har min stig lika många rötter som din? Det vet vi inte, och därför är det ganska meningslöst att jämföra resultat och tider. Det som räknas är tiden du är utomhus. Så strunta i att springa med klockan. Då kan pressen på att jämföra försvinna. 

Upptäck löparglädjen.
I skogen är det okej att leka när man springer. Att leka ”inte-nudda-mark” utan bara hoppa på stenar. Att studsa fram på en stubbe. Att springa rakt genom det leriga spåret. Slappna av. Det är inte så allvarligt. Du har ju ändå inte klockan igång. Eller? 

Genom att bli närvarande i din löpning så har du lättare för att bli avslappnad.
Du vill ha ett avslappat steg för att minska skaderisken, och när du har ett avslappnat steg så har du lättare att ta in känslan i din kropp. Och när du är i full balans med ditt steg och din omgivning så kommer du att upptäcka vad löpningen handlar om för just dig. 

Hitta tillbaka till dina grunder.
Det finns ett sista argument som jag personligen tror mycket på. För oss människor så handlar det mycket om att hitta tillbaka till våra grunder. Där vi startade, och där vi har utvecklat vårt steg. Det handlar om att komma tillbaka till naturen för att hitta ett lugn. Att hitta känslan av samspel. Att kunna slappna av och bara kunna njuta. När du väl har hittat din plats som ger dig en sådan känsla så är det bara att tacka och ta emot. Jag har själv min plats som fyller mig med lugn när jag är där. Lustigt nog är det annorlunda att komma en vår- eller högsommardag. Det är inte samma känsla i platsen då som det är en oktoberdag. Så, äntligen är hösten här. Se till att spring till skogs du också!

Trailkurs.
För dig som vill lära dig mer om att bemästra terrängen – oavsett nivå, nybörjare till erfaren löpare, har du möjlighet att träna med oss under 6 veckor på lördagar eller söndagar i Skatås och Kungälv. Kursen går även bra att kombinera med höstens löpkurs för de som vill ha fler coachade pass per vecka! 100kr BOKA-TIDIGT-RABATT: med rabattkoden ”TIDIGTTRAIL”, gäller t.o.m. 25/9-21. Anmälan & mer info: https://varjesteg.se/trailkurs/

/ Martin Bjufors, dipl. Löpcoach, Rörelsecoach & Postural Tränare

Lämna en kommentar

Shopping cart0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0