Idre Fjällmarathon Renens stig 45 km

Den här RaceReporten är skriven av Helena Rexius, ledare i VarjeStegs Löpkurser i Skatås & Kungälv:

Ett år efter anmälan var det så äntligen dags. Efter att ha varit ovisst om det skulle bli av pga pågående pandemi kom den slutliga bekräftelsen i juli att det blir av med endast mindre justeringar för att klara gällande restriktioner. Nu blev det helt plötsligt på riktigt och så nervöst! De som känner mig vet att jag har ett väl utvecklat kontrollbehov och att möta nya okända områden är ibland en utmaning.

Men efter att ha tränat med detta lopp i sikte, planerat energipåfyllning, klädval med mera stod vi så äntligen där vid starten. Det var ett förväntansfullt gäng på ca 200 personer som hade valt 45 km ”lugn grupp”. Idre visade sig också från sin allra bästa sida i strålande sol och nästan ingen vind. Och där klockan 10 var vi iväg. De första sju kilometrarna är tacksamt nog lättlöpt med fint underlag och nerförslut. Efter detta kom vi till första energistationen och möttes av alla sorters godsaker, hejarop och pepp.

Sedan bar det uppför! Här blev det omväxlande gång och löpning beroende på backens lutning. Och snart var vi ute på kalfjället, vilken natur, vilka vyer! En längre stigning gav sedan belöning i form av en lika lång och lättlöpt sträcka ner i dalen. Snart halvvägs och jag kände mig stark och nöjd.

Upp på fjället igen till nästa energistation vid 23 km. Mer godsaker och mer pepp och strålande sol! Efter detta kom en vacker sträcka uppe på fjället, inte så brant men oj så stenigt! Här gällde det att lyfta på fötterna och inte titta på utsikten. Så småningom bar det ner i dalen igen och vid 30 km mötte vi myren. Nog inte min favorit, bra för löptekniksövning för att lyfta fötterna men här tog krafterna liksom slut. Fötterna ville inte lyfta sig alls men med lite samtal med andra löpare, lite choklad och övertalning av mig själv fortsatte jag med myrsteg framåt.

Vid 34 km kom nästa efterlängtade energistation och sedan bar det uppför fjället igen på en stig som snarare inbjöd till klättring än något annat. Det här var för mig den tyngsta delen, det var ansträngande att bara gå uppför. En stor eloge till dem som tog sig springande uppför här, vilken prestation! Väl uppe väntade banans högsta punkt (984 m), på väg upp mot Städjan, fascinationen över utsikten kanske hade mattats något men vackert var det. Och nu, ner, ner, ner på trötta ben. Tveksamt om det kan beskrivas som att möta marken mjukt men det kändes underbart. Fullt fokus på att inte trampa fel på alla stenar och ta sig mot målet.

Allra sista energistationen var vid 41 km, bara fyra km kvar. Det var inget bara med de kilometrarna, vi skulle över toppen på Idre fjäll! Men här krigade vi, flera trötta löpare tillsammans, steg för steg uppför till toppen. Väl uppe avslutades loppet med två kilometer lättlöpt nerförsbacke in i mål. Trött, glad och stolt korsade jag mållinjen efter 8 timmar och 30 minuter. Jag gjorde det! Idre Fjällmarathon med dagens väder gav verkligen mersmak. Stort tack till Nathalie på VarjeSteg för coachning och pepp. Ovärdeligt!

/Helena Rexius, ledare för VarjeSteg i Skatås & Kungälv

RaceReport Idre 28km av Per:

Vi fick även in en kort men härlig racereport från helgens lopp i Idre på distansen 28km av Per:

Strålande sol, vindstilla, sensommarväder av bästa slag. Så stod jag där i startfållan på Idre skidstadion med 28 km traillöpning framför mig. Mentalt i en blandning av förväntan och lätt upplösningstillstånd; hur skulle detta gå? Jag hade ju dittills som längst betvingat 22 km, men då hemma i Skatås och invand löparmiljö. Nu gällde mer krävande terräng av olika slag; fjäll uppför och utför, myrar, väldans steniga och greniga ”stigar” osv.

Hur det gick? Det gick jättebra! Trött men glad och stolt tog jag mig i mål. För detta tackar jag löparkurserna hos VarjeSteg och särskilt den coaching jag fått genom Martin! Ett steg i sänder, varje steg, små steg, lyft fötterna, trappsteg, ”upp-upp-upp-upp”.

/Per Högberg

Lämna en kommentar

Shopping cart0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0