Devold of Norway – NYTT SAMARBETE

VarjeSteg står för hållbarhet, både när det gäller löpteknik, miljö och kvalitet. Vi är därför otroligt stolta att nu kunna meddela att vi har ett nytt samarbete med Devold of Norway som har högkvalitativa kläder i ull. Ull är ett fantastiskt material att springa i och när du väl provat ull är det svårt att gå tillbaka till vanliga syntetiska träningskläder. Våra ledare kommer att springa i Devolds Running Collection och DU har nu möjligheten att få testa dessa fantastiska kläder med hela 30% rabatt på hela deras Running Collection med rabattkoden: ”VarjeSteg21” på Devolds hemsida.

Tänker du på tjocka ullsockar och ylletröjor som kliar när du hör ordet ull? Då verkar det kanske konstigt att upp skulle kunna göra din löparupplevelse ännu bättre. Merinoull är dock något helt annat än barndomens hemstickade ylletröjor och ullens naturliga egenskaper är resultatet av miljoner års evolution. Egenskaper som inte återskapas i ett laboratorium där syntetiska fibrer tillverkas. Därför har vi listat sju bra anledningar till att du bör testa att löpa i ull:

7 bra anledningar till att springa i ull:

1. ULL LUKTAR MINDRE:

Ull är naturligt bakteriehämmande, vilket gör att svettlukt in fastnar i materialet på samma sätt som i andra material. Orsaken är en kombination av merinoullens förmåga att snabbt absorbera svett och låta den förånga och att fibrerna har en negativt laddad, fjällig yta. Bakterier som leder till unken doft trivs bäst på positivt laddade, släta ytor, något som syntetiska fibrer ofta har. De flesta syntetiska fibrer kan faktiskt öka graden av unken lukt just för att de utgör en grogrund för bakterier.

Du kan alltså använda plagget flera gånger utan att tvätta det så länge du hänger ut det på vädring mellan gångerna.

2. TEMPERATURREGLERANDE

Ullens naturliga egenskaper gör att den värmer dig när det är kallt och känns svalkande när det är varmt. Det beror på att merinoull är mycket hydrofil – den absorberar eller släpper ut fukt beroende på vad som behövs. Att ull endast ska användas på vintern är med andra ord en myt.

3. KÄNNS INTE FUKTIG 

Visste du att ull kan hålla 35 procent av sin egen vikt i fukt utan att kännas våt? Det innebär att ett 100 % merinoullplagg kan suga upp fukt som motsvarar 35 % av plaggets egen vikt – utan att det känns obehagligt.

Med andra ord blir inte ullplagg fuktiga och en ulltröja klistrar sig inte mot kroppen när du blir svettig.

4. SKONAR MILJÖN 

Det släpps ut extremt mycket mikroplast i havet när man tvättar polyesterplagg. Ull är helt naturligt och avger inte någon mikroplast. Inte heller behöver du tvätta kläderna lika ofta.

5. ISOLERANDE EGENSKAPER

Om du löper när det är kallt ute blir kläder av bomull eller syntetmaterial tyger kalla så fort de blir våta. Har du däremot på dig ullkläder kan du ta en paus utomhus – även om det är kallt och du är svettig. Kläder av merinoull har hög isoleringsförmåga eftersom merionofibrerna är mycket lockiga. Den strukturen gör att miljoner små luftfickor stänger inne kroppsvärmen för att skapa en buffertzon mot kylan.

6. HÄLSOSAMT MIKROKLIMAT MOT HUDEN

Merinoullens förmåga att reglera både temperatur och fuktighet, tillsammans med de antibakteriella egenskaperna, bidrar till att skapa ett hälsosamt mikroklimat för huden – som i sin tur kan lindra eksem och annan problemhud. En australisk studie visade hur barn med eksem blev märkbart friskare av att använda superfin merinoull, under 17,5 mikron, under en längre period.

7. UV-SKYDD

Ull absorberar även UV-strålning och ger därmed ett naturligt skydd mot solen. Styrkan kan variera från UPF 20 till 50+ beroende av plaggets tjocklek och färg.

Se hela deras sortiment på Devolds hemsida.

Lämna en kommentar

Shopping cart0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0