Bästa tipsen för att hitta glädjen i löpning

Hur blir man en person som älskar att springa och ger sig ut flera gånger i veckan? En person som längtar inför varje pass? Här delar jag med mig av mina bästa tips!

Men först och främst, livet är inte alltid på topp och att ställa krav så som att alltid tycka det är roligt att ge sig ut kan vara rätt hårda krav, men när man väl kommit ut så brukar man sällan ångra det! Det finns ändå mycket bra man kan tänka på för att göra löpningen mer njutbar, roligare och samtidigt få resultat.

Första regeln att tänka på är att man minns sitt senaste pass och de sätter känslan inför nästa pass. Om du vill ha kontinuitet i löpningen är det därför viktigare att sänka hastigheten för att bli sugen på att springa snart igen! Om passet känns lätt är det större chans att du vill utföra det igen och se fram emot det! Spring såpass långsamt och kort att när du är klar med rundan skulle du kunna ta samma runda igen och/eller dagen därpå. Det innebär att du stannar innan du blir för trött.

Om du vill lägga in snabbare pass, se då till att majoriteten, 80% av passen fortfarande är i låg puls för att ge återhämtning till kroppen och för att kunna tillgodose sig den tuffare träningen. Många motionärer springer för fort på sina ”långsamma pass” och då får man ingen utdelning av de snabba passen (t ex intervallpass/tröskelpass). En bra riktlinje här är att springa såpass långsamt att du kan andas ut och in genom näsan, det innebär långsammare fart än ”prattempo”. Du förbättrar din löpekonomi, uthållighet och ger kroppen chans att återhämta sig i rörelse. Det gör att du på sikt kommer kunna hålla en högre fart med lägre puls.

Släpp prestationen när du tränar! Det är i princip omöjligt att alltid springa snabbare för varje pass du gör eftersom vi behöver variation för att utvecklas. Efter tuffa pass behövs lugnare pass för återhämtning!

En bra regel här kan vara att om du ändå vill prestera kan du tillåta dig själv att ”sätta press” på dig själv vid Max ett pass i veckan så kan resterande pass vara njutbara! Vi sätter press på oss själva i de mesta vi gör: på jobbet, som förälder, i skolan, på träningen, m.m…. 

Låt löpningen vara en frizon för dig om du gör det för att det är kul! Det finns ingen regel om hur långt eller snabbt man måste springa för att ”passet ska räknas”. Allt du gör räknas & du är en löpare om du springer – oavsett fart & distans!

Hitta ditt VARFÖR: Varför springer du? Eller varför vill du springa?

Jag själv kan erkänna att jag hittade mitt varför sent efter jag börjat springa då jag kom på mig själv under mitt tredje Stockholm marathon då jag frågade mig själv: ”Varför gör jag det här? Att springa raka asfaltssträckor är ju inget jag njuter av? Jag gillar ju att springa i skogen.” Och insåg då att jag gjorde något för andras förväntningar på mig och inte för vad jag själv ville. Sen dess har jag alltid sprungit lopp som jag vill för min skull, och inte som förväntas att jag ska göra. Så ta en stund och reflektera på Ditt varför. 

Om ditt varför är för att må bra, ja då kanske du inte behöver sätta pressen på dig själv eller bli besviken om du t.ex. missade milen under 60min.

När du hittar ditt varför blir löpningen så mycket mer än tid, tempo och distans…

/Nathalie, Grundare av VarjeSteg, Certifierad Löpcoach & Rörelsecoach, Dipl. Postural Tränare

1 svar på ”Bästa tipsen för att hitta glädjen i löpning”

Lämna en kommentar

Shopping cart0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0