Måste jag inte springa snabbare för att bli en snabbare löpare?

Det är en fråga jag ofta får höra. ”Jag vill springa fortare på milen” eller ”jag vill kunna springa snabbare på min runda där hemma”. Det är ju inte en fråga som har endast ett svar såklart, utan det finns många sätt att bli snabbare på. 

Ta och jämför det lite med tyngdlyftning där man vill kunna lyfta mer i bänkpress. Det går ju att chocka kroppen, att varje dag lyfta lite tyngre och tyngre på bänkpressen. Inget annat behöver tränas, för det är ju i bänkpress vi skall kunna bli starka. Musklerna kommer att bli mer och mer spända eftersom de inte får vila. Men de växer. Och till slut kommer du att märka att du lyfter mer än när du började. Fast utväxlingen går ju inte linjärt hela tiden, utan det blir svårare och kräver mer att öka kontinuerligt. Sedan skulle du bara testa att göra en annan övning med tunga vikter, för du är ju stark i bänkpress, och då kom en felbelastning och en skada. 

Lite liknande går det att resonera kring löpning. Det går att springa intervaller och inget annat än intervaller. Det går att maxa varje pass och alltid känna blodsmak i munnen och så kommer du att märka att träningen går bättre. Att tiden förbättras. Tills dess att det kommer en sträckning eller överbelastningsskada. 

Bättre är det ju då att ta det lite lugnare, och kanske till och med springa långsammare än vad du är van vid. För att springa långsamt är, konstigt nog, något som gör dig snabbare. Det är betydligt bättre för kroppen, för senor, ligament och muskler hinner att anpassa sig på ett bra sätt och stärkas upp på ett skonsamt sätt. Och, all träning som du gör som innebär att du har högre puls än vilopuls eller vardaglig puls, ja, det gör ju att ditt hjärta slår lite snabbare än vanligt. Och genom att träna hjärtat att slå kraftigare så kommer du att kunna springa lika fort fast med lägre puls. Och när du kommer till den nivån, ja, då ökar du igen en aning så att pulsen ökar några slag. Ligger kvar i den nivån tills hjärtat har tränats ikapp så att det kan hålla farten fast på lägre puls. Därefter höjer du farten en aning. 
Och det som skett nu, ja det är att du blivit snabbare och tar i mindre. 

Dessutom, när du tar det långsamt så har du mycket lättare att jobba med din teknik och hitta ett avslappnat steg. För när tror du att du är som snabbast? När kroppen är helt spänd och alla muskler är på helspänn, eller när du är avslappnad och kroppen kan röra sig på det sätt som den är gjord för? 

Så, vill du bli snabbare? Våga då att springa långsamt. Jag lovar att det ger resultat. 

/Martin, dipl. Löpcoach, Rörelsecoach & Postural tränare

Lämna en kommentar

Shopping cart0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0