Att springa mot klockan

När jag körde bil på väg till ett löppass var jag på väg att köra förbi ett ställe där en cykelväg passerade gatan, och två bilar framför mig såg jag en löpare komma springandes. Denna löpare stannade vid vägen eftersom det kom två bilar. Under tiden såg jag att klockan stannades med ett tryck på handleden, sedan såg jag när jag kört förbi att klockan startades igen och löparen passerade vägen.

Jag tänkte lite för mig själv att det säkert var 10 sekunder som sparades in på passet, och körde sedan vidare. 
Detta är ett beteende som jag ser runt omkring mig. Så fort man stannar upp sin löpning så skall klockan pausas. Så fort intervallerna stannas och man andas ut så stoppas klockan. Sedan startas den igen. 
Vad är det då som vi får ut av att stanna klockan? Blir passet mer effektivt? Blir det en bättre tid på distansen? Eller, är det helt enkelt inte värt att mäta stillastående tid på några sekunder när man är ute och springer ett pass? 

Jag tror att det finns många svar på frågan ovan, och det är helt klart så att det finns många rätta svar också. Jag tror dock att en sådan fokusering tar bort det som är det viktiga med löpningen, nämligen känslan för träning. Det går att mäta träningen och det går att få ut massor av detaljer när klockan registreras i telefonen. Men, får man ut hur det kändes? Får man ut känslan i benen efteråt? Eller får man ut sin känsla kring rörelsen? 

Allt för ofta är vi bra på att ta oss i kragen. Att göra det vi måste för att vi har ett mål. Vi har en tid att försvara på löpdistansen. Vi har ett visst tempo som vi inte skall springa långsammare än. Men är vi bra på att lyssna in kroppen? Är vi bra på att hitta känslan kring träning? 

Träning är tid i rörelse. Men kroppen mår ibland bra av att pausa träningen, hämta andan och därefter springa vidare. Ibland kan det vara till hjälp att få stanna upp vid rödljuset och pausa i några sekunder. Och, om vi mår bättre av att få in en sådan paus i träningen, är det då relevant att inte räkna med den i vår träningstid? 

Så, nästa gång du ger dig ut, stanna inte klockan när du hamnar vid ett rödljus. De fåtal sekunder som du förlorar på det gör varken från eller till. Istället får du en utmaning här och nu, stanna upp mitt i löpningen och låt klockan fortsätta att ticka. Hur länge kan du stå still innan du måste springa vidare? 

/Martin, dipl. Löpcoach, Rörelsecoach & Postural tränare hos VarjeSteg

1 svar på ”Att springa mot klockan”

Lämna en kommentar

Shopping cart0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0