2020 – Hur var ditt träningsår?

Sista dagarna i december, och det börjar bli dags att fundera över hur året har varit. Hur har träningen blivit? Hur har det känts i benen efter alla pass? 

Något som jag tycker är viktigt med träning, oavsett vilken nivå du är på, är kontinuitet. Fokusera inte så mycket på hastighet, fokusera snarare på att ge dig ut ofta. Blir det bara en kvart, ja, då är det 15 minuter mer än inget alls. Det går ju att skriva hur många floskler som helst om detta, men någonstans ligger det mycket sanning bakom alla dessa floskler. Du blir bra på det du gör. 

Jag lyssnade på en podd kring detta och där tog de upp som exempel, hur blir man bra på att laga indisk mat? Jo, genom att testa att laga indisk mat, och genom att fortsätta att testa att laga indisk mat. Hur blir man bra på att jonglera? Jo, genom att testa att jonglera. Och, visst är det bättre att träna på jonglering 5 minuter om dagen snarare än att sitta 20 minuter på söndagen för att se hur det går. Hur blir man bättre på löpning? Jo, genom att springa. Och genom att fortsätta att springa. 

Men, är det då bra att springa två hårda pass i veckan och vara nöjd med det? Kanske, men det är ju betydligt skonsammare för kroppen att ta det lugnt och göra det ofta. Kanske till och med varje dag. En kvart om dagen varje dag, i lugnt tempo, det kommer att lägga en väldigt bra grund för din träning. Och det kommer att stärka dig för att springa skadefritt. Och, 15 minuter om dagen i ett lugnt och långsamt tempo, det är inte skadligt. Inte om du håller ett tempo som är strax över en snabb powerwalk. För, det är väl inte farligt att ta en promenad varje dag? 

Så, kontinuitet är ett ord som jag vill att du skall tänka på under 2021. Hur kan du få in kontinuitet i din träning? För min egen del har jag lyckats hitta luckor i min vardag där jag tidigare inte trott att det var möjligt att få in träning. Och när jag nu i slutet av året utvärderar min träning under 2020 så har jag en träningsmängd som får mig att känna stolthet. Speciellt med tanke på mina tidigare löparskador. 

Känns det omöjligt att få in lite mer träning i vardagen? Släpp då tanken på att du måste prestera på träningen. Det handlar inte om att du skall visa upp resultat för någon annan. Det handlar inte om ett instagram-inlägg med en bra tid, eller något annat inlägg i sociala medier för att få andra att imponeras. Det handlar om dig. Det handlar om att du skall känna dig bra. Det handlar om att du skall vara nöjd med det du gör. Och det tror jag att du gör bäst genom att släppa på alla måsten, släppa på alla krav av att prestera. Och helt enkelt bara ge dig ut. Ta det i så pass lugnt tempo att du känner när du väl är hemma igen att du vill ut även imorgon. 

Så, tänk att träningen är något du gör för att må bra. Du behöver inte springa hårda intervaller. Du behöver inte komma hem med andan i bröstet och flåsa när du klär av dig löparkläderna. Det är ok att ta det lugnt och bara röra dig när du är ute. Det blir lättare för dig att hitta din teknik då. 

Stort tack till er alla för ett helt fantastiskt 2020. Tillsammans kommer 2021 att bli ännu bättre. 

/ Martin, diplomerad löpcoach hos VarjeSteg

1 svar på ”2020 – Hur var ditt träningsår?”

  1. Bra skrivet!

    Tack vare er på VarjeSteg så har jag lärt mig njuta av löpningen och fokuserar inte längre så mycket på tid och distans. Jag är istället nöjd över varje prestation, vare sig det är 15 min eller 120…

    Tack för att ni gjort 2020 till ett bättre år!

    Kramar Christine

Lämna en kommentar

Shopping cart0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0