Konsten att springa långsamt

Skynda långsamt säger man ofta. Och det är ett begrepp som är bra att tänka på när man springer. Vill du bli snabbare i din löpning? Spring långsamt då. 

  • ”Men, måste jag inte springa intervaller?” 
  • Nej, det måste du inte. 
  • ”Men, man blir ju inte snabb om man inte springer intervaller och tar i så att man får blodsmak i munnen. Det säger ju alla”. 
  • Jo, det blir man, jag lovar. 

Vad händer när du springer? Du belastar kroppen på många olika sätt. Kroppens senor och ligament får utstå belastning, hjärtat får jobba, andningen får jobba. Om du är i början av din löpning efter ett långt uppehåll så kommer din kondition att arbetas upp snabbare än kroppens muskler och senor. Därefter känner du att du orkar springa snabbare för din andning tillåter dig. Du känner inte lika mycket mjölksyra i kroppen, du vet den där brännande känslan som kommer när du tar i mycket. Du kan helt enkelt springa snabbare. Men, och här kommer ett stort men, då är det lätt att du tar i mer än vad kroppen klarar av. För kom ihåg att muskler och senor tar längre tid på sig att stärkas än vad det tar i tid för konditionen att tränas upp. 

Så, börja långsamt. Det ger din kropp den bästa förutsättningen för att stärkas. 

Vad händer mer när man springer långsamt? 
Jo, oftast känner man att det blir lättare att springa långsamt. För du har ju krafter kvar när du kommer i mål. Och visst är det en skön känsla att ha varit ute på ett pass, komma tillbaka och inte behöva krypa till bilen och sedan ramla ihop i soffan? En löparförebild till mig har en gång sagt ”du skall springa så långsamt så att du längtar efter att ge dig ut och springa igen”. Det är något jag har tagit till mig. För, det är ju roligt att känna att man orkar. Och den gamla devisen att man fortsätter när något är roligt stämmer ju. 

Även om du springer långsamt så får hjärtat slå snabbare än när du är ute och går. Din puls ökar och hjärtat som muskel får träning. Fortsätter du med samma långsamma tempo så blir ju till slut hjärtat starkare och orkar pumpa ut mer blod på varje slag, vilket gör att du kan få ut mer blod fast med en lägre puls. Och det är bra. För då har du blivit starkare i samma tempo fast du har en lägre puls när du springer. 

Och, då kan du springa snabbare med samma puls som du tidigare sprang långsammare med. 

Vad gör det hela ännu bättre då? Jo, det är att springa oftare. Ju mer tillfällen du kan träna, desto bättre blir kroppen. Och, gör du det långsamt, ja, då är det inte så jobbigt utan det kan ju vara roligt. Och du har krafter kvar. Och du blir starkare. Och du blir snabbare. 

Så, skynda långsamt. Jag lovar, det blir värt det. 

/ Martin, dipl. Rörelsecoach & Löpcoach

Lämna en kommentar

Shopping cart0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0