Vilka skor ska jag springa i?

Ja, det är en fråga vi ofta får och det enkla svaret på det är att det är sekundärt vilka skor man använder. Det blir ofta ett stort fokus på skor istället för att ta kontroll över sin rörelse för att bemästra rörelsen. Rörelsen är alltid grundorsaken, se till att inte lindra symptomen utan ta tag i grundorsaken!
Det är alltså mycket viktigare att man fokuserar på att få till ett naturligt, skonsamt och effektivt gång & löpsteg. Man skall således inte anpassa sig efter vilka skor man springer i utan skorna skall i princip bara skydda fötterna mot ”yttre våld” dvs stenar, grenar, glas etc. Det var det enkla svaret…

Men så funkar inte vi människor riktigt utan vi vill t.ex gärna öka vår motivation genom att köpa en snygg löparjacka, kanske ha en pulsklocka samt ha några par bra löparskor, så klart. 

Det finns däremot skor som kan göra det lättare för dig att känna HUR du rör dig så du lättare kan röra dig mjukt, skonsamt, och effektivt. Sen finns de skor som gör det svårare att känna hur du rör dig och de kan t ex vara skor med mycket häldropp (extra dämpad i hälen).

Vi rekommenderar därför skomärket Altra för en friare känsla i fot/tår och utan häldropp, vilket gör att du enklare sätter i hela foten under dig istället för att en sko med t ex 8-20mm (eller mer) häldropp kan göra att du slår i hälen för tidigt och bromar upp din fart. Vi förespråkar också bred tåbox så att det är gott om plats för tårna i skorna så att de kan vara med och hålla balans och ta mot stötar etc. Altra skorna har så kallad FootShape vilket gör att du kan släppa tårna fria och framfot får chans att bredda sig vid markkontakt.
Utan strumpor i skorna eller så kallade tå-/fivefingerstrumpor blir en bra kombo så att tårna får full frihet i skorna och du slipper hud-mot-hud kontakten vilket eliminerar skavsår.

Har du inte sprungit i ”nolldropsskor” tidigare bör du börja försiktigt med t ex vartannat till var tredje pass med dem under första 1-2 månaderna för att successivt vänja fotled, hälsena och vader vid dem. Men framförallt ha kontroll över ditt rörelsemönster.

Tänk på att ett par skor aldrig kan förändra ditt rörelsemönster automatiskt utan en rörelseanalys hos oss är att rekommendera först.

Hur mycket dämpning skall jag ha på skorna?
Dämpade skor kom till 1970-80 när skorleverantörerna i den pågående jogging-/powerwalkboomen noterade att kunderna fick problem med knä, hälar höfter etc. Fram till dess hade man i princip sprungit i platta Converse. Så istället för att be kunderna eliminera stötarna/dunsarna genom ett mer naturligt löpsteg så började man erbjuda kunderna dämpade skor med häldropp. 

Vårt svar på frågan brukar vi svara så lite dämpning som möjligt egentligen för då känner man tydligare om man sätter i foten för hårt och för långt framför sig så att man kan korrigera och springa mer avslappnat, effektivt och skonsamt. Men även här krävs det att man börjar lite försiktigt. Är man van vid van vid en mellandämpad sko kan man börja med en av Altras mellandämpade skor, t ex Torin för att sedan gå över till en sko med mindre dämpning t ex Escalante. 

Sen beror det på vilka underlag du springer på. Asfalt är inget naturligt för oss och då behövs det ofta mer dämpning än om du springer i skogen.

Vad är bra med Fivefingerskor?
För oss som vill känna ännu större frihet när vi springer så rekommenderar vi att man ibland springer pass helt barfota (t ex på gräsmatta), i löparsandaler (t ex Luna Sandals) och/eller underbara Fivefingerskor. Oerhörd frihetskänsla som stärker fotlederna väldigt mycket. Dock viktigt att man börjar försiktigt och bara kör korta lugna pass under första månaderna och ökar väldigt lugnt. Jag har använt mina Fivefingers i drygt ett år och är först nu uppe i ca 1mil i trail med dem. Fivefingers finns i olika modeller, t ex för trail. Dessa kräver lång tids tillvänjning och du ska inte gå all in direkt. Bör vara extra försiktig på asfalt om du är ovan.

Fivefingers är också fantastiska att köra gruppträning etc på gymmet för bästa möjliga balans och grepp.

Asfalt-/grus-/trailskor…hur många skor skall man ha egentligen?
För att komma igång med löpning så behövs i princip bara ett par skor men bäst är så klart att ha flera olika skor att växla mellan. Då blir det inte lika ”monotont” för dina senor/ligament och dina fotleder får variation. Det kan också vara en fördel att ha skor som är lite mer specialiserade för det underlag man skall springa på, t ex om man kör mycket asfalt, grus eller springer mycket trail. Som trail/terrängskor rekommenderar jag King (liten dämpning) eller Lone Peak (mellandämpad) med grymt grepp i terräng eller vid snö. 

Vill du köpa Altraskor?
Vi förhandlat fram 20% rabatt på hela sortimentet hos Altra webshop www.altrarunning.se, kontakta din personliga löpcoach för att få rabattkoden. 
Altra är lite små i storlekarna så har man t ex 42 behöver man troligen köpa 42,5-43. Mät din fot och kolla deras måttabell för att vara säker. Det går ju också att returnera/byta om det ändå blev fel storlek. 
Köp helst inte utgångna modeller på utförsäljning i lågprisbutiker då gummit riskerar att ha ”torkat ut” och du missar Altras uppdatering och kvalitetsförbättringar på de nya modellerna.

Vill du köpa fingerstrumpor och/eller fivefingerskor?
I vår egna shop www.varjesteg.se/webshop finner du både Injinis tåstrumpor för löpning samt Vibrams tåstrumpor i ull för löpning och/eller till vardags. Där säljer vi även flera olika modeller av Fivefingers-skor, alla testade och godkända av oss på VarjeSteg.

Hör av dig till din löpcoach på VarjeSteg så får du rabattkod som ger dig 10% rabatt på hela sortimentet.

Möt Marken Mjukt – lycka till!

/Patrik, Dipl. Löpcoach på VarjeSteg.

Lämna en kommentar

Shopping cart0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0