Löpning efter förlossning

Springer du redan en månad efter förlossning? JA. Men löpning är väl hårt för kroppen? NEJ

För 4 veckor sedan födde jag mitt andra barn och att jag redan är ute och springer kan nog förvåna de flesta. 

När kan man egentligen börja springa efter en förlossning? Det beror ju helt klart på flera olika faktorer. Nedan listar jag några faktorer du bör ta hänsyn till:

  1. Hur mycket du tränat under din graviditet: Detta gäller egentligen alla längre uppehåll från träning. När man väl ska komma igång igen bör man ta det extra försiktigt om man har haft ett längre uppehåll från träning. Har du inte sprungit något under din graviditet bör du vänta längre än om man sprungit under halva graviditeten osv.
  2. Hur mycket du tränat innan du blev gravid: Har du inte sprungit innan du blev gravid borde du också ta det extra försiktigt.
  3. Vilken typ av förlossning du haft: Har du stygn som behöver läka eller en tuff förlossning du behöver återhämta dig ifrån bör du också ta det extra försiktigt.
  4. HUR DU RÖR DIG: Den absolut viktigaste punkten. När du är 100% medveten i din rörelse i löpning och gång vet du hur det bör kännas i kroppen när du rör dig mjukt och skonsamt och när du inte skadar kroppen! Den är fantastisk bra på att säga ifrån om vi bara lyssnar på den.
  5. Hur snabbt du springer: Många säger till mig ”men jag kan ju inte springa med dig, du är ju så bra”. Men jag springer större delen av mina pass i ett långsammare tempo än vad de flesta tror! De går att springa mycket långsammare än man tror och då blir det också lättare att lära sig ett nytt rörelsemönster och att tycka det är kul. För om något är jobbigt och tugnt hela tiden är de klart att de inte blir kul!

Anledningen till att barnmorskorna säger att det inte är bra springa förrän efter 6 månader efter förlossning är mycket på grund av ”stötarna” från löpning. Stöter man i kroppen kan de leda till bland annat framfall. Men tänk om man inte behöver stöta i kroppen när man springer? Tänk om man kan möta marken precis lika mjukt som när man går?

För faktum är att gå snabbt innebär mycket mer stötar i kroppen än att jogga i gångfart, något vi kallar ”gågga”. Men då är de viktigt att man håller sig i en gångfart i sin jogg, dvs ca 9:00min/km.

Något annat man bör ha koll på är om man kan ”hålla tätt” när man springer, dvs inte kissa på sig eller läcka efter förlossningen. Då bör man träna mer bäckenbotten innan man springer. Något jag även tränade på är att knipa under tiden jag springer, framförallt i nedförsbacke! Det har hjälpt mig att träna upp min bäckenbotten. Det är bra att börja redan under graviditeten!

Musklerna i bäckenbotten tänjs ut till 300% under en förlossning och det är också en av anledningarna till att man bör ta det försiktigt och känna efter. 

Men de mesta handlar om HUR du rör dig, rör du dig mjukt och utan stötar så kan du springa utan problem, men att hitta det avslappnade och mjuka steget är just det vi lär ut på VarjeSteg. För när man har rört sig på ett sätt väldigt länge är de ibland svårt att själv hitta det lätta steget.

Löpning är endast hårt om du rör dig hårt!!

Hur började jag då att träna efter förlossningen?

Det är Viktigt att sakta trappa upp träningen! Det gäller all träning! Detta är bra att upprepa då jag ofta möter människor som trappat upp träningen allt för snabbt och blir skadade, och aldrig lär sig.

Jag började att gågga(jogg i gångfart, över 9:00min/km) 1-2km om dagen 1 vecka efter förlossning. 2-3 veckor efter förlossning kunde jag gågga lite längre, ca 3km. 3 veckor efter kunde jag börja jogga, dvs liite snabbare än gångfart. Nu 4 veckor senare joggar jag ca 5km per dag. Viktigt att komma ihåg då är att jag känner efter mycket i min kropp och är helt medveten i min rörelse. Jag håller helt tätt. Jag kunde springa varje dag i princip hela graviditeten och är även sen tidigare en van löpare och hade en komplikationsfri förlossning. 
Det är viktigt att inte jämföra med någon annan utan se till ens egna förutsättningar.

Vill du också bli medveten i din rörelse och förstå kroppens signaler eller ha hjälp med hur du bör lägga upp träningen efter förlossning utefter dina förutsättningar hjälper vi dig gärna. Boka din tid här!

Lämna en kommentar

Shopping cart0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0