Tusingar

Många löpare har ett eget språk, och till en början tyckte jag de var lite skrämmande. Men ju mer insatt och förälskad jag blev i löpningen likväl hamnade man där och pratade samma språk. Ett ord många löpare använder sig av är ”tusingar” och vad innebär detta?

Tusingar är helt enkelt 1000 meters intervaller. Hur många man gör beror självklart på nivå och syfte, alltså vad du tränar inför.

Ett riktigt pannbenspass eftersom alla intervaller är exakt lika långa. Jag som gillar att köra olika längder på intervallerna (t ex 5-4-3-2-1-2-3-4-5min osv) tycker det ibland kan vara svårt att motivera sig till 6 x 1000m.

Men idag var jag sugen på ett riktigt pannbenspass! För känslan efteråt gör dig starkare! Men jag hade även en sån där dag där man känner att man flyger fram, och det är jag så tacksam för.

En av de stora fördelarna med tusingar är att det är en längre intervall så du tränar även upp din uthållighet. De är samtidigt såpass kort att du kan hålla ett högre tempo än din tröskel. (Tröskel innebär kortfattat när det börjar bli jobbigt)

Du kan med fördel även ligga på överfart  (snabbare än vad du tänkt springa på ett speciellt lopp t ex) för att det sedan ska kännas ”behagligt” att springa i ditt planerade tempo.

För er som vill prova på ”tusingar” så delar jag med mig av mitt pass idag, och vad som är bra att tänka på om du är ovan vid långa intervaller:

  • 10-15min uppvärmning
  • 6 x 1000m (om du är ovan vid långa intervaller kör färre antal t ex 3-4 st, och viktigt att du försöker hålla ett jämnt tempo på alla intervaller. Börja hellre lite lugnare för att inte ta ut dig helt på första intervallen)
  • Vila 1-2min mellan intervallerna (samma sak här om du är ovan är det bättre att ha längre vila)
  • 10-15min nedjogg

Jag sprang detta pass i mina racingskor Vanish från Altra, som gör att man känner sig lite extra snabb! De är modellen på bilden ovan och fungerar bra till asfalt/grus.

Lycka till i spåret! ?‍♀️?‍♂️

Lämna en kommentar

Shopping cart0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0