Återhämtnings-pass

Något vi sällan pratar om är hur viktig återhämtningen är för din kropp både efter tuff högintensiv träning och lopp. Vi pratar hellre om de ”tuffa” och hårda passen och många motionärer kör ofta på medelhög eller hög puls hela tiden. Detta är väldigt påfrestande för kroppen och inte ens eliten ligger i såpass hög puls så länge. 

Återhämtning kanske många tänker att det är samma sak som vila, och med vila innebär det att ligga i soffan en hel dag. Detta är väl såklart bra om man är sjuk, men återhämtningen blir mycket bättre om du rör på dig! 

Om du t ex har sprungit ett maratonlopp som jag gjorde i helgen så är det också viktigt med ”återhämtningspass”, detta kan innebära promenader eller lätt jogg (om du verkligen kan hålla dig på LÅG puls och springa långsamt, gå i backar för att pulsen inte ska sticka iväg, kan kännas ovant långsamt i början, ett tips är att andas genom näsan och att du ska kunna prata oberört annars är pulsen för hög). 

När vi rör på oss ökar vi blodflödet och därför blir återhämtningen mycket bättre och även snabbare. 

Så tänk på detta även när ni kör intervallpass, tröskelpass, långpass eller högintensiva pass överlag. Om du verkligen vill springa dagen efter är det viktigt med ett låg-puls pass, för att intervallpasset dagen innan ska ge bättre effekt!

Igår unnade jag mig även en massage! Något man borde göra oftare känner jag, det är så skönt (i alla fall efteråt eftersom idrottsmassage kan göra lite ont ibland) och det ger effekt! Massage är ju också ett fantastiskt sätt att öka blodcirkulationen och återhämtningen.

Märker du inga resultat när du springer? Då kanske du behöver hjälp med ett träningsupplägg? Jag gör många individuella träningsupplägg oavsett om ditt mål är att komma igång eller inför lopp. 

Jag hjälper dig mer än gärna! Du är välkommen att höra av dig till mig på nathalie@varjesteg.se om du är intresserad av träningsupplägg m.m.

Lämna en kommentar

Shopping cart0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0